Razen Rusov bodo tudi predstavniki države na skupščini družbe SIJ – Slovenske industrije jekla (Sij) konec meseca odločali o prenosu precejšnjega dela premoženja na novoustanovljeno družbo Sipco. Gre za dobro polovico delnic Perutnine Ptuj, ki jih je Sij z dokapitalizacijo ptujske družbe in nakupi njenih delnic pridobil lani.

Načrtovani manever Rusov odvisen od SDH

Od državnega Slovenskega državnega holdinga (SDH) pa bo odvisno, ali se bodo načrti Rusov uresničili. SDH namreč obvladuje četrtinski, torej kontrolni paket delnic jeklarske družbe. Ali bodo podprli načrte o prenosu dela premoženja na novoustanovljeno družbo na SDH, niso razkrili. Podpora oddelitve dela premoženja na Sipco bi pomenila, da bo SDH avtomatsko postal 25-odstotni lastnik Perutnine Ptuj, saj bodo lastniška razmerja v novi družbi enaka kot v Siju.

Iz delitvenega načrta Sija je razvidno, da bo na Sipco prešlo za 44,3 milijona evrov premoženja. Od tega zneska je na natančno 40 milijonov evrov ocenjenih 45,82 odstotka delnic Perutnine Ptuj. Te je Sij pridobil z dokapitalizacijo ptujske družbe. Preostali znesek predstavlja razvpita naložba v delnice Holdinga PMP, ki jih je Sij kupil od nekdanje vodstvene ekipe Perutnine Ptuj. Natančneje, gre za 56-odstotni lastniški delež holdinga, ki ima v lasti 5,53 odstotka Perutnine Ptuj. Ravno toliko, kot znaša vrednost prenešenega premoženja, namerava Sij pod vodstvom Antona Černika na Sipco prenesti še dolgov.

Strma rast dolgov Sija

Koliko je znašala zadolženost celotne skupine konec decembra 2015, na Siju niso razkrili. »Iz naslova povečanih finančnih obveznosti družbe Sij, d.d., se financirajo tako novi projekti in strateške naložbe v jeklarski diviziji, kot tudi zapirajo posamezne finančne obveznosti na ravni odvisnih družb,« so redkobesedni v Siju. Realno sliko finančne stabilnosti skupine bodo, kot poudarjajo, odražali 12-mesečni rezultati za leto 2015.

Poleg konsolidiranih dolgov za zdaj ostaja neznanka tudi lansko poslovanje Skupine Sij, ki med drugim vključuje Acroni, Metal Ravne, Nože…V prvih treh kvartalih letošnjega leta se je čisti dobiček znižal za skoraj 40 odstotkov, prihodki pa za slabih šest odstotkov, na 529 milijonov evrov. Matična družba Sij, d.d., pa je v prvih enajstih mesecih lanskega leta v primerjavi s celotnim letom 2014 prihodke od prodaje zvišala za skoraj 40 odstotkov. Pri tem se je čisti dobiček zvišal iz 200.000 evrov leta 2014 na 13,2 milijona evrov lani.

Sij in Perutnina Ptuj za državo pomembni naložbi

Država je naložbo v Sij opredelila kot pomembno. To pomeni, da namerava v njej ohraniti četrtinski lastniški delež. Ker je zamudila pri unovčevanju prodajne opcije, po kateri bi lahko (podobno, kot je to storila v primeru Splošne plovbe) od prodaje četrtine delnic Sija ruskim prevzemnikom do leta 2012 iztržila okrog 50 milijonov evrov, ji drugega niti ni preostalo.

Za enega od ključnih ciljev pri upravljanju naložbe v Siju, so si na SDH zastavili zniževanje zadolženosti. Zato nas je zanimalo, kako ocenjujejo precejšnjo rast zadolženosti, vendar odgovora nismo prejeli, češ da podatkov o poslovanju ne komentirajo. Po načrtu bi morala država z Dilonom, večinskim lastnikom Sija, podpisati delničarski sporazum, v katerem bi partnerja uredila vsa ključna področja upravljanja Sija. Toda to se po pojasnilih SDH ni zgodilo.

Tako kot Sij je kot pomembna opredeljena tudi naložba v Perutnino Ptuj. Pred Sijevo dokapitalizacijo je imela država prek Kapitalske družbe in Probanke v likvidaciji v Perutnini Ptuj skupaj 17,6 odstotka delnic, po dokapitalizaciji pa se je ta delež znižal na 9,53 odstotka.