Francoska ministrica za zdravje Marisol Touraine je zaradi vse večjega nezaupanja staršev v začetku tega leta sprožila enajstmesečno javno razpravo o vprašanju, ali naj bo cepljenje otrok še naprej obvezno. Konec letošnjega leta naj bi v Franciji tudi na podlagi javne razprave pristojni napisali strokovno mnenje o tem, prihodnje leto pa bi lahko na osnovi tega parlament sprejel nov zakon. Po zadnjih anketah obveznemu cepljenju nasprotuje že četrtina francoskih staršev.

Pomanjkanje cepiva

V Franciji so za zdaj obvezna tri cepljenja otrok pred 11. letom starosti: proti davici, tetanusu in otroški paralizi (pri nas tudi proti hemofilusu influence b, oslovskemu kašlju, ošpicam, mumpsu, rdečkam in hepatitisu B). Druga cepljenja pa francoske zdravstvene oblasti samo priporočajo.

Predvsem zaradi pomanjkanja cepiv, ki so obvezna, in uporabe nadomestnih cepiv se med Francozi krepi nasprotovanje obveznemu cepljenju. Pri tem nosi glavno odgovornost država, ki proizvajalcev zdravil ni prisilila, da bi proizvajali trivalentno cepivo proti davici, tetanusu in otroški paralizi. Tako tega cepiva že nekaj let primanjkuje in namesto njega morajo otroke cepiti s kombiniranim cepivom, ki omogočajo imunost tudi proti oslovskemu kašlju in hepatitisu B. Tako se starši, ki nimajo namena zaščititi svojih otrok proti hepatitisu B, ker to cepivo vsebuje aluminijeve spojine, čutijo pritisnjene ob zid. Kot pa je za Dnevnik dejal slovenski pediater, ki želi zaradi agresivnosti nasprotnikov cepljenja ostati neimenovan, ti dodatki v cepivih niso nevarni, saj se na primer v dveh tednih izloči 85 odstotkov, v treh letih pa 96 odstotkov aluminijevih spojin, ki jih zaužijemo tudi z vodo in hrano, dojenček pa jih dobi z materinim mlekom.

Šele konec letošnjega leta naj bi na trg spet prišlo omenjeno trivalentno cepivo. Sedanje pomanjkanje je posledica velikega povpraševanja v svetu in težav v proizvodnji pri obeh proizvajalcih, britanskem GSK in francoskem Sanofi-Pasteurju. Ministrica Tourainova namerava kaznovati obe podjetji, če ne bosta zagotovili teh cepiv, saj »imata tudi dolžnosti in ne le pravice do zaslužka«. Menda sta podjetji sami povzročili to pomanjkanje, ker naj bi tako prodali več drugega cepiva, ki je veliko dražje.

Vlada splet, ne razum

Čedalje večji odpor do obveznega cepljenja je v veliki meri posledica vse večje prevlade spleta v našem življenju. Na spletu, na katerem o resnici odločajo povprečneži brez ustrezne izobrazbe in zato z omejenimi obzorji, se največkrat pojavljajo trditve posameznih zdravnikov o povezanosti dodatkov, kot je aluminij, z avtoimunimi boleznimi. Zelo vztrajno se v Franciji postavlja zlasti teza o povezanosti aluminija in makrofagnega miofascitisa, ki je sindrom mišičnega propada in hude utrujenosti. Francoske zdravstvene oblasti odgovarjajo, da »znanstvene raziskave ne postavljajo pod vprašaj varnosti cepiv, ki vsebujejo aluminij«.

Ugledni dnevnik Le Monde ostro nasprotuje temu, da bi postavili pod vprašaj obvezno cepljenje otrok. Cepivo namreč ne varuje toliko tistega, ki se cepi, ampak predvsem najbolj ranljive osebe, novorojenčke, nosečnice, starejše ali ljudi s kroničnimi boleznimi. Številni Francozi naj bi zdaj pozabili na koristi cepljenja, medtem ko revne države, zlasti v Afriki, stremijo k temu, da bi lahko izvajale cepljenje vseh svojih otrok. Ministrica Tourainova pravi, da je obvezno cepljenje otrok največji dosežek 20. stoletja, saj so tako izginile številne bolezni. Po Le Mondu bi moralo priti do enotne ureditve glede cepljenja na ravni EU.