Hokejisti Olimpije so redni del sezone v EBEL sklenili na zadnjem mestu z občutnim zaostankom za zasledovalci. Predzadnji Innsbruck je tivolskemu kolektivu zbežal za 17 točk, deseti Gradec za 29, sedmi Beljak za 47, vodilni in najbogatejši klub v ligi Salzburg pa kar za 66 točk.

Pod Dahlemom skoraj 100 porazov

Olimpija je iztržila toliko, kolikor je z rekordno nizkim proračunom vložila v letošnji projekt nastopanja v odprtem prvenstvu Avstrije. Ljubljančani so izenačili svojo najslabšo zimo izpred dveh sezon, ko so prav tako zbrali le devet zmag. Za primerjavo – lani je imela Olimpija po 44 krogih sedem zmag več, a je v kvalifikacijah za končnico ostala daleč od cilja. Statistika moštva v EBEL pod nemškim trenerjem Fabianom Dahlemom je v dveh letih skrb vzbujajoča – 124 tekem, 26 zmag in 98 porazov. Glede na vse okoliščine ni nobenega dvoma, da so slovenski podprvaki še naprej brez možnosti, da bi prvič po letu 2012 nastopili vsaj v četrtfinalu.

Olimpija ima po uvedbi prisilne poravnave pred seboj kopico izzivov, a svoje zgodbe predvsem zaradi pomanjkanja denarja in funkcionarjev v pisarni ne uspe pravilno in pospešeno tržiti. Sporno poslovanje pod vodstvom odstavljenega direktorja Matjaža Seklja, ki skozi tivolski vhod ne stopi več, je Olimpiji občutno zmanjšalo kredibilnost na trgu, zaradi serijskih neuspehov v EBEL pa je klub postal statist tega mikavnega tekmovanja, čeprav je še pozimi 2008 nastopal v finalu. Kljub vsemu je za prihodnost panoge ključnega pomena, da Olimpija tudi v prihodnje obdrži vsaj status rednega udeleženca EBEL, saj gre za edino resno hokejsko tekmovanje v regiji. Z morebitno selitvijo ljubljanskega kluba v nezanimivo drugoligaško ligo INL bi domači hokej pristal povsem na obrobju športnega dogajanja pri nas. Vse slabše ozračje je dokazljivo na več načinov, kot sta denimo porazen obisk hokejskih dvoran in vse manjši obseg medijskega zanimanja za panogo.

Najprej stabilizacija, nato rezultat

Olimpija bo v petek začela kvalifikacijski del za dve prosti mesti v končnici. Za podvig bi na desetih tekmah potrebovala sedem ali osem zmag, kar je skoraj toliko, kot znaša njen celoten izkupiček v zadnjih štirih mesecih. Ljubljančanom resda ne gre očitati požrtvovalnosti in borbenega duha, a v tekmovanju na tako visoki ravni bi Olimpija potrebovala predvsem kvalitetnejši igralski kader. V zadnjem mesecu se je moštvo znašlo še pod plazom poškodb, zato so priložnost v zeleni majici dočakali tudi nekateri mlajši hokejisti iz kranjskega Triglava. Če bi Olimpija imela zdravniško in fizioterapevtsko oskrbo na višji ravni, bi hokejisti hitreje zacelili poškodbe. »Res je. Tudi na tem področju nas čakajo izboljšave,« priznava prvi človek kluba Marko Popovič.

Kot zagotavlja naš sogovornik, so hokejisti v zadnjem obdobju dobili nekaj denarja za zaostale plače, ki so zamujale že na uvodu sezone. Novih okrepitev si Popovič kajpada ne more privoščiti, računa pa, da bo Olimpija s trenutnim kadrom pripeljala sezono do konca. Večkrat se je ugibalo o odhodu prvega vratarja Oliviera Roya, ki je edini ljubljanski hokejist z občutno dodano vrednostjo, vendar Popovič verjame, da bo Kanadčan branil tudi v državnem prvenstvu. In načrti za prihodnja leta? »Še vedno vztrajam pri tem, da je na prvem mestu stabilizacija kluba, šele nato uspeh na igrišču. Druge poti enostavno ni. Očitno navijače zanima le rezultat, a tega jim vsaj še v naslednjih dveh letih ne moremo zagotoviti,« je odgovoril Marko Popovič.

Pregled učinkovitosti hokejistov Olimpije v tej zimi med drugim kaže, da se doma vzgojeni igralci v ostri konkurenci EBEL vse težje uveljavljajo. Vodilni hokejist Olimpije v polju je veteran Roland Kaspitz, za katerega najboljši avstrijski klubi niso pokazali nikakršnega zanimanja, iz ozadja pa mu sledijo Žiga Pešut, Maks Selan, Anže Ropret... Trend kaže, da gre razvoj potencialnih kandidatov za nov reprezentančni rod nedvomno prepočasi in se – pozor – v članski konkurenci pravzaprav vrti le pri Olimpiji, kjer številni porazi prav gotovo neprijetno vplivajo na psihološko pripravljenost mladih igralcev. Bo to sploh iztočnica za razmislek med najvišjimi hokejskimi delavci pri nas?