Hokejisti Olimpije po pričakovanjih doživljajo novo porazno sezono v nizu, ki zanima le še peščico ljubiteljev nekoč priljubljene panoge pri nas. Tivolski kolektiv zaradi premalo operativnosti v funkcionarskih vrstah in pomanjkanja kvalitete v igralskem kadru ne izpolnjuje visokih zahtev odprtega avstrijskega prvenstva, v katerem Olimpija sodeluje že deveto zimo zapovrstjo. Na mestu je vprašanje, kako dolgo bo ljubljanski klub še del elitnih hokejskih moštev v regiji.

Nezadovoljstvo med hokejisti

Tivolski hokejisti so že več let v brezizhodnem položaju. Porazi se vrstijo drug za drugim, igralci plačila za opravljeno delo ne prejemajo redno, na domačih tekmah v EBEL vlada apatično vzdušje, sponzorji so se od dogajanja v ljubljanskem hokeju že zdavnaj odmaknili, vrh kluba pa se že od začetkov nastopanja v sedanji mednarodni konkurenci neuspešno spopada z visokimi dolgovi. Novo vodstvo s predsednikom kluba Markom Popovičem je letos poleti resda uspelo s poenostavljeno prisilno poravnavo, ki pa na krajši rok razumljivo ne zagotavlja miru. V ljubljanski garderobi vlada nezadovoljstvo zaradi serijskih porazov in neizplačanih plač, vse večji razkorak pa se po mnenju naših sogovornikov dogaja tudi v odnosu med trenerjem Fabianom Dahlemom in hokejisti.

Nemec je službovanje v Ljubljani začel pred minulo sezono, v kateri ni dosegel uspeha niti v EBEL niti v finalu državnega prvenstva. Po odhodu Matjaža Seklja, direktorja z več kot dvajsetletnim stažem, je Popovič ponudil Dahlemu novo pogodbo in ga celo povišal v športnega direktorja, kar smo na teh straneh že problematizirali. Po zgolj treh mesecih v novi sezoni se je odločitev o povečanju pristojnosti za glavnega trenerja izkazala za napačno, saj Dahlemov izbor tujcev kljub omejitvam v proračunu ni izpolnil strokovnih pričakovanj javnosti. Povrhu se je Nemec izgubil tudi v vodenju tekem na klopi. Iz garderobe se vrstijo komentarji, da je pri igralcih izgubil spoštovanje in avtoriteto. Naši viri govorijo o nepoštenem odnosu do dela hokejistov in vzpostavljanju razlike med igralci. To je opazno tudi na tekmah, ko v ospredje preveč sili izbrane igralce.

Dahlemova izgubljenost je bila opazna tudi v finalu pokala, ko je na Jesenicah po garderobi razbijal inventar, po tekmi pa razpredal o tem, da so vsi komaj čakali na spodrsljaj Olimpije. Izjava kaže na njegovo pretirano obremenjenost z mnenjem javnosti, zaradi česar se je v Tivoliju že zapletel v verbalni konflikt z navijači. Nemški trener se je v začaranem krogu serijskih neuspehov začel preveč obremenjevati z zunanjimi vplivi, kar v slovenskem hokejskem prostoru ni novost. Pred časom je k sodelovanju na začudenje mnogih povabil javnosti neznanega matematičnega specialista Dimitrija Šego, ki Dahlemu svetuje z znanjem o statistiki. Nepoznanega prišepetovalca iz Češke si je omislil tudi ob nedavnem gostovanju Olimpije na Dunaju, a obe potezi nista obrodili sadov.

Fabian Dahlem: 85 tekem, 63 porazov

V zgodbi o Fabianu Dahlemu ne bi smelo biti nobenega dvoma več. Če bi bila Olimpija resen klub, bi Nemca odpustili že pred časom. Ljubljanske hokejiste je Dahlem doslej vodil na 85 tekmah v EBEL in zbral 63 porazov, kar je rekordno slab izkupiček tudi v kakšni obrobni hokejski ligi. Zanimivo, da Dahlem ne premore niti toliko samokritičnosti, da bi odstop ponudil sam. Po naših informacijah ravno na to potezo potihoma čaka predsednik Marko Popovič, ki nam je v pogovoru priznal, da je pri vprašanju glavnega trenerja problematična njegova odpravnina. »Če gledamo zgolj s finančnega vidika, potem zamenjave trenerja ne bo, saj si ne želim novih obremenitev na bančnem računu. Ne morem reči, da smo povsem brez kontaktov pri vprašanju trenerja. Rešitev lahko najdemo zelo hitro, a v tem primeru bi morali izplačati Dahlema, ki pa ni krivec za vse,« je priznal Marko Popovič, ki ima preglavice tudi z operativnim poslovanjem kluba. Tivolska pisarna večinoma sameva, njen prvi funkcionar pa je zaradi vsakodnevnih službenih obveznosti v Celovcu v stiku s trenerjem in igralci največkrat po telefonu.

Glede ugibanj o statusu trenerja Fabiana Dahlema je treba razčleniti kombinacijo različnih alternativ. Dejstvo je, da bi zamenjava trenerja Olimpiji lahko prinesla nov zagon, a bi bilo treba biti pri izbiri potencialnega Dahlemovega naslednika previden. Na domači sceni velike izbire ni, saj je večina kandidatov zasedenih. Nekdanji hokejist Aleš Burnik, ki se je pri priznanemu profesorju Kariju Savolainenu šolal na hokejski akademiji na Finskem, ima obveznosti pri projektu za mlade v Mariboru, slovenski selektor Nik Zupančič ne bi sprejel ponudbe Olimpije zaradi reprezentančnih obveznosti, njegov predhodnik Matjaž Kopitar se v sedanjih razmerah najbrž ne bi bil pripravljen usesti na tivolsko klop... Naši viri pravijo, da se Olimpiji po različnih kanalih ponujajo tudi trenerji iz tujine, a Popovič o imenih ni želel javno govoriti. Potrdil je zgolj, da bo v prihodnji sezoni na mesto športnega direktorja zagotovo postavil novega funkcionarja, kar kaže na določeno mero nezaupanja v Dahlemovo delo.

Različen odstotek izplačil za igralce

V tej sezoni smo večkrat pisali tudi o zamujanju plač za hokejiste, ki se nadaljujejo tudi v tem mesecu. Marko Popovič pravi, da so doslej izplačali dve plači, vendar je odstotek izplačil po naših informacijah pri igralcih različno razporejen. Nekateri naj ne bi dobili niti celotne septembrske plače. Popovič je potrdil, da je v favoriziranem položaju pri izplačilih tudi na podlagi soglasja znotraj slačilnice vratar Olivier Roy, za katerega se zanimajo številni agenti, zato je pričakovati, da bo kmalu zapustil Ljubljano. O finančnih zagatah v klubu Popovič pravi, da že od začetka sezone čaka sponzorski denar. »Pričakujem, da bodo igralci poplačani do konca zime, priznam pa, da trenutne razmere niso idealne. Igralcem seveda nimam kaj zameriti. Kvečjemu lahko oni zamerijo meni, saj situacija ni takšna, kot smo jim povedali na začetku. Primorani bomo tudi v kadrovske rošade. Vztrajati pri določenih ljudeh nima smisla. V upravnem odboru ni velike samoiniciativnosti, jaz pa zaradi odsotnosti v tujini ne morem biti glavni akter v klubu. Nekdo bi moral biti vsaj štiri ure na dan v pisarni,« je še pristavil.