Ste kdaj želeli pripraviti morsko kosilo, hkrati pa vam niso teknile ne ribe ne školjke? Če odštejemo še gambere, rakce in druge lupinarje, nam med drugim ostanejo mehkužci. Denimo, da nam ne tekne niti hobotnica, zamrznjeni lignji z drugega konca zemeljske oble pa nas niti približno ne prepričajo. Izbor s tem postane hudo ozek in še najzanesljivejša izbira se v tem primeru zdi sipa, ki jo tudi naši ribiči lovijo pozimi, prav zdaj je njena sezona.

Črnilo ne vpliva bistveno na okus

Če želimo relativno hitro in enostavno pripravljeno kosilo, zavijemo v ribarnico in zahtevamo očiščene sipe. To sicer utegne biti težava, saj nekateri ribarji o tem nočejo niti slišati. Če se jih doma lotite sami, boste hitro ugotovili, zakaj. Ampak preživeli ste že kaj hujšega in trud s čiščenjem sip je ob mizi stokrat poplačan. Zrežemo jo na koščke in primešamo sesekljanima čebuli in česnu, ki dišita iz vroče ponve. Noter naj pade kakšen lovorov list, morda vejica peteršilja, ko se sipa zmehča, pa še surov riž. Vse skupaj presenetimo s kozarcem belega vina, denimo malvazije, nato pa med kuhanjem zalivamo z vodo, da se riž zmehča na zob. Če med kuhanjem dodamo še sipino črnilo (v ribarnicah ga prodajajo posebej), pa dobimo čislano črno rižoto.

Črnilo gor ali dol, zelo bistvene spremembe okusa z njim ne bomo dosegli, pri tem gre namreč predvsem za estetski učinek. In takšne dobrote nikar ne postrezite na način, ki se je zadnje čase iz kdove katerih vzgibov razpasel v nekaterih sicer boljših restavracijah po Ljubljani, kjer jed modno postrežejo nič več in nič manj kot v prozorni polivinilasti vrečki (odvratnost se kosa s tisto pri čiščenju sip)! Sipo pa lahko pripravimo tudi po receptih za lignje ali hobotnico. Kdor nerad komplicira, lahko sipo nareže na kose in jo popeče v ponvi, zraven pa ponudi popečene bučke ali krompir in olive. Ljubitelji jedi na žlico iz sip skuhajo počasi brbotajoč golaž in če se nam za prilogo ne ljubi pripravljati popečene polente, bo dober domač kruh popolnoma zadostoval. Ali pa si privoščite beneško delikateso po današnjem receptu.

Špageti s sipo na črno

Potrebujemo 400 g debelejših špagetov (najbolje beneških bigol ali podobnih), 500 g težko sipo (ali kilogram manjših), 1 večjo čebulo, 1,5 dl belega primorskega vina (malvazija), 0,5 dl ekstra deviškega oljčnega olja, 3 stroke česna, vejico peteršilja, morsko sol, sveže zmlet črni poper.

Ko v ribarnici kupujemo sipo, prosimo prodajalca, naj nam jo očisti, vrečke s črnilom pa naj pusti. V nekaterih primerih lahko kupimo sipo že očiščeno, vrečke s črnilom pa dobimo posebej. Če nam prodajo celo, neočiščeno sipo, se je pač lotimo sami. Dobro jo operemo in odstranimo tanko kožico, kost, oči in drobovino. Pri tem pazimo, da vrečk s črnilom ne poškodujemo! Damo jih v kozarec, ker jih bomo potrebovali. Očiščeno hobotnico skupaj z lovkami narežemo na manjše kose ali trakce. Pristavimo velik lonec osoljene vode za kuhanje testenin. V večjo ponev vlijemo olje in dodamo drobno sesekljano čebulo. Pristavimo in počasi pražimo, da začne čebula stekleneti. Dodamo še drobno narezane stroke česna in pražimo, da čebula postekleni, česen pa medtem ne sme porjaveti. Dodamo narezano sipo in med mešanjem sotiramo pet minut.

Prilijemo vino, premešamo in počasi kuhamo 15 minut. Po okusu solimo in popramo, po želji lahko dodamo tudi zdrobljen čili. Nato previdno predremo vrečke s črnilom, ki ga vlijemo v ponev, urno premešamo in takoj odstavimo z ognja, da ne začnejo nastajati grudice. Če bo omaka postala povsem črna, ne skrbite, takšna tudi mora biti. Medtem špagete oziroma bigole po navodilu na embalaži skuhamo na zob. Odcedimo jih, dodamo v ponev s črno omako, potresemo s sesekljanim peteršiljem in parmezanom, dobro premešamo in takoj postrežemo. Poleg seveda ponudimo dobro ohlajeno vino, kakršno smo uporabili za kuhanje. Enako omako (gostota je podobna kot pri golažu) Benečani pripravijo tudi brez testenin ali riža in jo postrežejo s popečenimi rezinami polente.