Da se Slovencem, ki na devetih medsebojnih tekmah na velikih tekmovanjih (EP, SP, OI) še nikoli niso premagali Špancev ali jim vsaj vzeli točke, slabo piše tudi v Vroclavu, so bili povsem prepričani tudi španski novinarji. Med okoli 120 akreditiranimi novinarji in fotoreporterji jih je okoli dvajset tudi iz Španije (največ je nemških, skoraj 70), ki imajo interno stavnico. Vsak napove izid tekme in vplača po dva evra, tisti, ki ugane pravi rezultat, pa pobere celoten znesek vplačil. A zmagovalec mora vsem ostalim nato plačati pivo, glede na njegovo ceno v Vroclavu (veliko pivo stane evro in pol) pa mu na koncu ostane bolj malo. Najmanjši španski novinarski optimisti so napovedovali zmago svoje reprezentance s štirimi zadetki razlike, največji pa je napovedal kar plus deset.

»Priznam, da je težko igrati proti ekipi, ki jo premaguješ kot po tekočem traku. Podzavestno lahko začneš podcenjevati nasprotnika, zato se je težje motivirati in igrati na polno. To se utegne hitro maščevati, a smo profesionalci in si tega ne smemo dovoliti,« je pred tekmo dejal Julen Aguinagalde, robustni španski krožni napadalec (195 centimetrov, 110 kilogramov), ki je soigralec Uroša Zormana v poljskem klubu Kielce. Ker Stoletna dvorana v Vroclavu nima dodatnega prostora za ogrevanje igralcev pred tekmo, so nekateri Aguinagaldejevi soigralci prvi del ogrevanja pred odhodom na igrišče želeli opraviti kar na hodniku pred novinarskim središčem. A vestni in nepopustljivi varnostniki so jih hitro pregnali, razlog pa je bil jasen – niso imeli novinarskih akreditacij.

Španci so svoj igralski kader naknadno dopolnili s krilnim igralcem Victorjem Tomasom, ki se je po alergiji zaradi orehov v testeninski omaki še v istem dnevu vrnil iz bolnišnice v Vroclavu, že dva dni pozneje pa Nemcem nasul šest zadetkov. Selektor Manolo Cadenas je imel včeraj na razpolago tudi levorokega ostrostrelca Jorgeja Maquedo. Igralcu Vardarja je disciplinska komisija EHF pogledala skozi prste in ga ni dodatno kaznovala zaradi rdečega kartona, ki ga je dobil na tekmi proti Nemčiji. Takrat je pri prostem strelu po izteku regularnega časa v prvem polčasu z močno »bombo« zadel Steffena Weinholda neposredno v obraz, da je ta padel kot pokošen, disciplinska komisija pa je naknadno ocenila, da tega ni storil namerno.

»Dobro jutro, Slovenija,« je dežurni napovedovalec v dvorani tik pred tekmo pozdravil slovenske igralce in navijače, a očitno so bolj spali Španci. Že v prvem polčasu so nekajkrat zaostajali za štiri gole, čeprav sta slovenska vratarja prvo obrambo zbrala šele v 18. minuti (Matevž Skok). V naslednji minuti je Luka Žvižej s svojim drugim zadetkom na tekmi postal najboljši reprezentančni strelec vseh časov: pred EP je za vodilnim Alešem Pajovičem (697) zaostajal le za gol, proti Švedom je njegova strelska statistika ostala prazna, včeraj pa jih je dosegel šest.

S fantastično igro so Slovenci onemogočili favorizirane Špance, ki so le dvakrat vodili (19:18, 21:20). V dramatični končnici je imela Slovenija odlično priložnost za premierni španski skalp, saj je tri minute pred koncem vodila s 24:22. V predzadnjem napadu pol minute pred koncem je strel Deana Bombača končal v bloku, čeprav je bil dogovor za izpeljavo akcije očitno drugačen. »Dogovor je bil… Ne bom nič rekel,« je svoj stavek začel in hitro končal Sebastian Skube. Konkretnejši je bil njegov soigralec Vid Kavtičnik: »Nesmiselno je zdaj govoriti o tem. Mislim, da je Deki želel vse najboljše, nimamo mu česa očitati.« Po izenačenju na 24:24 Slovenci v zadnjih dvajsetih sekundah niso uspeli doseči zmagovitega zadetka in selektor Veselin Vujović, ki danes praznuje 55. rojstni dan, poleg torte, ki so mu jo podarili pri kosilu v hotelu, ni dobil še dragocenejšega darila – španskega skalpa.