Več kot 500 slovenskih navijačev, od katerih je večina ure pred tekmo preživela na odprtju slovenske navijaške hiše v pivnici Warka v središču mesta, je v Stoletni dvorani (zgrajena je bila 1913) doživelo šok ob pogledu na semafor. Slovenci so v 33. minuti zaostajali za osem zadetkov (10:18) in obetala se je katastrofa. A njihovi obrazi so dobili drugačno podobo, ko so Slovenci v dvanajstih minutah naredili delni izid 8:1, v 50. pa izenačili na 20:20.

Takrat Dragan Gajić, ki je maja lani na kvalifikacijski tekmi proti Švedom z zadetkom s sedmih metrov poskrbel za končni remi v Celju (28:28; dosegel je 13 golov), ni uspel s kazenskim strelom znova matirati Mattiasa Anderssona. »Imeli smo priložnost, da se vrnemo med žive, a se tudi zaradi moje napake nismo. Padli smo na psihološkem področju, nismo uspeli iz sebe spraviti jeze in agresivnosti,« je ocenil Dragan Gajić, ki se je s soigralci nato dvakrat približal na zadetek zaostanka, a je Fredrik Petersen trinajst sekund pred koncem zabil zadnji žebelj v slovensko krsto.

»Odigrati tekmo brez zadetka z osmih, devetih metrov je samomor. Kot je bila samomorilska tudi naša obramba v drugem delu, a se je obrestovala,« je pojasnil Veselin Vujović. Včeraj je igralcem namesto treninga namenil prosto dopoldne (da se spočijejo, naspijo in prezračijo glave, trening pa ne bi bil produktiven, je dejal), še vedno pa je bil jezen in razočaran zaradi poraza. »Žal imamo nekatere igralce, ki so vajeni biti razvajeni, se obnašajo kot zvezde in niso zadovoljni, če dobijo stranske vloge. Če nisem dober za selektorja te reprezentance in če sem jaz problem, lahko takoj odidem. Ne, ne ponujam odstopa, a je lažje zamenjati enega človeka kot kup igralcev,« je bil kritičen Vujović. Čeprav trdi, da sta Španija in Nemčija boljši od Švedske, ostaja optimist: »Španci so v najboljši formi med vsemi na EP. A naša zmaga proti njim bi prinesla 'totalen karambol' v naši skupini, mi pa bi lahko v drugi del napredovali z dvema ali celo štirimi točkami.« dek