»Odstopa finančnega ministra Dušana Mramorja ne sprejemam, saj bi posledice škodovale interesom Slovenije.« Tako je svojo odločitev, da Mramor ostaja član vlade, pojasnil premierMiro Cerar. Finančni minister mu je zaradi nezakonitega izplačevanja dodatkov za pripravljenost v času, ko je bil dekan ekonomske fakultete, namreč včeraj ponudil odstop. To svojo potezo je utemeljil z mnenjem, da zaradi izgube zaupanja javnosti ne more več opravljati funkcije ministra za finance.

Predsednik vlade se je odločno postavil v ministrov bran. Izpostavil je, da je rešitev glede dodatkov Mramor sprejel v dobri veri, da je zakonita. Poudaril je, da se je za svoje ravnanje opravičil in da bo ves denar vrnil. Spomnimo, da se je Mramor opravičil šele včeraj, prav tako je tudi šele včeraj napovedal vrnitev vsega denarja, še vedno pa ni razkril celotnega zneska. Predvsem pa je Cerar večkrat ponovil, da je Mramor eden najboljših finančnih ministrov v Evropi, da ga je ugledna britanska revija izbrala za evropskega ministra leta, da svojo funkcijo opravlja požrtvovalno, da mu je »uspelo doseči osrednji cilj te vlade, to je stabilizacija javnih financ«...

Tudi ministrica za izobraževanje uživa premierjevo zaupanje

Cerarjevo zaupanje še vedno uživa tudi ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič, ki ji je – tako kot Mramorju – zaradi dodatkov tudi izrekel kritiko. Kot zelo pomembno je premier izpostavil, da se je ministrica zavzela za ureditev zadev, tako da zlorabe ne bodo več mogoče. Dodajmo, da je Makovec-Brenčičeva na vprašanje, ali bo vrnila izplačane dodatke v celoti, odgovorila, da bo to storila, če bo treba.

Premier: Vladna uspešnost je moteča

Miro Cerar je še izpostavil, da kar dežujejo zahteve po odstopih ministrov. In to v času, ko je vlada dosegla največji preboj v zadnjih letih in postaja dober gospodar. »Mislim, da tudi vsak navaden državljan, ki se ne ukvarja veliko s politiko, razume, za kaj tukaj gre,« je dejal premier. Kljub temu pa je pojasnil, da naj bi vladna uspešnost »mnoge etablirane subjekte v tej družbi« motila. »Ampak ta vlada ne bo šla, ta vlada bo opravila svoje delo. In zato ne bom dovolil, da mi po nepotrebnem rušijo ministre,« je zagotovil Cerar. Na mestu se mu zdi vprašanje, zakaj problema z dodatki niso ugotovile prejšnje vlade, temveč šele sedanja, konkretno ministrstvo, ki ga vodi član SMC Boris Koprivnikar. »Vprašal bi se, zakaj nastajajo nenaravne koalicije pri državnih gozdovih, ko se stranka iz opozicije SDS, ki jo vodi Janez Janša, in SD, ki jo vodi Dejan Židan, povežeta tako, da bosta varovali stare zgodbe na področju gozdov,« je bil Cerar kritičen tudi do koalicijskih Socialnih demokratov.

Židan je premierjevo odločitev glede ministra Dušana Mramorja ocenil kot pristojnost predsednika vlade, da v skladu s svojimi merili sprejme ali zavrne ponujeno odstopno izjavo ministra in za odločitev tudi nosi odgovornost. »Pri tem pa je pomembno, da vedno uporablja enaka merila.« V DeSUS so tako ponujeni odstop kot Cerarjevo odločitev pozdravili. Prepričani so, da Mramor več kot zadovoljivo opravlja svoje delo. Predsednik stranke upokojencev Karl Erjavec pa je med drugim spomnil, da ministra za finance tudi javnomnenjske ankete prepoznavajo kot strokovnjaka.

Kovačič: Odslej se bo majal Cerarjev stolček

Po mnenju opozicijske ZL bi moral Mramor oditi. Na to, da se primer pomete pod preprogo, kot zagotavljajo, ne bodo pristali. V NSi upajo, da bo Mramorju uspel upravičiti Cerarjev »odpustek«. SDS premierjeve odločitve včeraj še ni komentirala. Njihov poslanec Vinko Gorenak pa je na twitterju zapisal: »Od danes je za dodatke za pripravljenost in posledice v celoti odgovoren Miro Cerar.«

Po mnenju Gorazda Kovačiča, predsednika Visokošolskega sindikata na UL, je minister Mramor včeraj potegnil taktično potezo. »Ni nepreklicno odstopil, temveč je le ponudil odstop, odločitev o razrešitvi pa je prepustil premierju Cerarju. Ta je z odločitvijo, da odstopa ne sprejme, prevzel moralno breme z Mramorja nase. Mramor je tako pridobil nekaj malega zapravljene kredibilnosti, Cerar pa je je izgubil veliko več. Doslej se je majal le Mramorjev stolček, odslej se bo Cerarjev.« Kovačič še poudarja, da Cerar Mramorjeve utemeljitve o izgubljenem zaupanju ljudi očitno ne jemlje resno, saj je »očitno bolj pomembno, da mu zaupajo mednarodni finančni krogi kot slovenski državljani. To lepo kaže, komu je ta vlada odgovorna.« Včerajšnja odločitev po njegovem lahko pomeni začetek konca Cerarjeve politične kariere in uvod v večje spremembe na strankarskem prizorišču.

Tudi Drago Ščernjavič, sekretar Sindikata državnih organov Slovenije in vodja dela pogajalske skupine javnega sektorja, domneva, da je bila ponudba odstopa morda taktična kombinacija, ki pa se vladi ne bo izšla. »Predsednik vlade bi moral Mramorjev odstop sprejeti. Če ga ne odstrani iz pogajalske skupine, tudi pogajanj ne bo mogoče nadaljevati.«

KPK je včeraj sporočila, da v zvezi z dodatki vodi postopek. Pričakuje, da se bo vlada na prihodnji seji do ugotovljenih kršitev »opredelila v luči standardov etičnega kodeksa funkcionarjev v vladi, sprejela ukrepe in o tem obvestila javnost«.