Škarje za obrezovanje Makita DUP361 so namenjene uporabi v sadjarstvu in vinogradništvu. Režejo namreč na enak način kot ročne škarje za vinsko trto, le da moč izhaja iz dveh akumulatorjev na uporabnikovem hrbtu, in ne iz njegove dlani oziroma roke. Glede na to, da se na vsaki trti opravi do trideset različnih rezov, je ročna rez že v srednje velikem vinogradu velika obremenitev za mišice v dlaneh. Na približno milijon tristo tisoč trtah Radgonskih goric traja rez od začetka decembra do začetka marca. Danes jo v celoti opravijo z akumulatorskimi škarjami, ki omogočajo hitrejše delo, predvsem pa uporabnikom na koncu dne ne pustijo oteklih dlani in bolečih zapestij.

Teže nahrbtnika se ne občuti

Akumulatorske škarje Makita so v Radgonskih goricah preizkušali tri tedne. Tehnolog mag. Gorazd Rudolf Kovačič, odličen poznavalec akumulatorskih škarij različnih proizvajalcev (v Radgonskih goricah jih uporabljajo od leta 2008) je povedal, da ga je navdušilo udobje pri delu: »Akumulator na hrbtu je nemoteč, oprtnik je udoben in tudi škarje se mi zdijo lažje od konkurenčnih, imajo pa hiter in odziven rez,« je povedal. Dva akumulatorja z zmogljivostjo 4,0 Ah sta proizvedla več kot dovolj moči, saj je bilo napajanje potrebno šele vsak drugi dan. »S škarjami opravimo v eni uri rez na petdesetih do stotih trtah. V osemurnem delovniku poreže ena oseba vse do šeststo trt, kar pomeni da enkratno polnjenje dveh tako zmogljivih akumulatorjev zadošča za rez na približno tisoč dvesto trtah.«

Škarje Makita DUP361 so kompatibilne z dvema 18-voltnima akumulatorjema s kapaciteto med 1,5 in 5,0 Ah. Večji akumulatorji prinašajo večjo avtonomijo in zahtevajo približno 45-minutno polnjenje, manjši akumulatorji, ki sicer zaostajajo po avtonomiji, pa se napolnijo hitreje. Akumulatorji so ena glavnih prednosti Makite pred konkurenco. Uporabljamo jih lahko z Makitinimi baterijskimi puhalniki, vrtalniki, žagami, škarjami za živo mejo in vsem drugim orodjem iz 18- oziroma 36-voltnega programa, da so v uporabi vse leto, ne zgolj v času rezi v vinogradih.

Razbremenjeno zapestje

Kovačič pričakuje, da bo uporaba akumulatorskih škarij dolgoročno vplivala na zdravje zaposlenih. »V Radgonskih goricah režemo skupaj približno tri mesece in v tem času je delo zelo intenzivno. Času ročne rezi je bil res naporen, imeli smo otečene roke in boleča zapestja. Starejši delavci, ki so vse življenje delali z ročnimi škarjami, so imeli težave z bolečinami v zapestju. Pri akumulatorskih škarjah pa z dlanjo ne stiskamo vzmeti, zato verjamem da bodo roke sredi marca, ko se rez konča, odslej precej manj utrujene.«

Škarje Makita DUP361 tehtajo 800 gramov. Teža nahrbtnika z dvema akumulatorjema je nekaj več kot kilogram, tudi mi pa smo opazili da je na hrbtu nemoteč in da ne ovira gibanja med trtami. Napajalni kabel se lahko namesti na katero koli stran nahrbtnika, zato ni razlik pri uporabi škarij z levo ali desno roko. Uporabnik ima na pasu pritrjen tok za shranjevanje škarij in krmilnik, preko katerega škarje vklopimo in spremljamo stanje akumulatorjev. LED-indikatorji ga poleg napolnjenosti opozorijo tudi na preobremenitev škarij in druge napake.

Tudi za debelejše veje

Akumulatorske škarje posnemajo delovanje ročnih, saj stikalo deluje na poteg. To pomeni, da se zaprejo vzporedno s premikom prsta in da zapiranje škarij lahko ustavimo v trenutku, kar pride prav, če pomotoma primemo žico, saj lahko škarje razpremo, še preden kovina skrha rezila. S stikalom na sprožilcu škarij nastavimo oddaljenost med odprtimi rezili škarij. Stikalo je razumljivo in dosegljivo s prstom med delom, ki ga torej ni treba prekiniti. Za večino rezov zadošča polovična nastavitev za veje do debeline 25 mm, z vklopom večje oddaljenosti pa se škarje razprejo in režemo lahko tudi veje, debele do 33 milimetrov. Stikalo je odzivno in s škarjami hitro odrežemo tudi debelejšo trto oziroma vejo. Škarje Makita DUP361 so zato uporabne v vinogradih, sadovnjakih, drevesnicah in pri urejanju parkov in vrtov, velika prednost pa je tudi možnost uporabe akumulatorjev na drugih napravah za nego rastlin.

Jošt Bukovec