Gre za podstrešni prostor, velik 410 x 420 cm. Nadaljnje mere so razvidne iz priložene skice. Glede kuhinje nimam posebnih želja, rada pa bi vseeno imela čim več globokih predalov in proste delovne površine, kar je v sedanji kuhinji velik problem. Prav tako je treba predvideti prostor za prostostoječi hladilnik (160 x 50 x 60 cm), kredenco (140 x 50 x 190 cm) in mizo (160 x 80 cm) s stoli. Ker so kredenca, miza in stoli v klasični izvedbi, bo predvidena nova kuhinja v prav takšnem slogu. Za predlog se vam vnaprej zahvaljujem. Marjeta

Odgovor:

Vaša kuhinja z jedilnico je na prvi pogled videti velika in prostorna, vendar žal ni čisto tako, saj vam skoraj polovico prostora prekriva poševni strop z meter visokim kolenčnim zidom. Tako je zelo malo stojne višine za umestitev funkcionalne kuhinje, seveda ob upoštevanju vseh vaših želja.

Narisala sem vam rešitev, ki je morda nepričakovana, vendar funkcionalna. Predlagam vam, da obstoječi element – kredenco, umestite takoj ob vstopnih vratih, saj je zelo velik kos pohištva. V nadaljevanju in vzdolž kolenčnega zidu umestite elemente s predali, ki pa bodo zaradi nizke višine zidu težje dostopni.

Ob steno med vrati na balkon in oknom lahko umestite želeni visok hladilnik in pomivalno korito. Kuhališče je lahko na otoku pred jedilno mizo, ki jo lahko umestite kot povezovalni element z dnevno sobo.

Verjetno se bodo izdelovalci kuhinjskih elementov morali malo bolj potruditi in narediti netipične elemente po vašem izboru. Z nekoliko več truda bo vaša kuhinja vsekakor lahko zelo funkcionalna.

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh.