Porušila bi steni med dnevno sobo in spalnico (statik pravi, da bi se dalo) in tako združila jedilnico in dnevno sobo. Iz dnevne sobe bi rada imela izhod na vrt in teraso, v dnevni prostor pa bi umestila kamin na pelete. V sedanji kuhinji bi bila spalnica, shramba in delovni prostor, utiliti, ki bi ga podaljšala do vrat na stopnišče. Zanima naju vaše mnenje oziroma predlog glede razporeditve, pa tudi, kako z vrati na balkon; kje naj ostanejo, v kuhinji ali spalnici? Kaj nama predlagate za talno oblogo v kuhinji, jedilnici in dnevnem prostoru. Za vaš odgovor se vam že vnaprej najlepše zahvaljujeva. Marjan in Vlasta

Odgovor:

Povsem se strinjam z vajinim predlogom za preureditev etaže v hiši. Narisala sem vam eno od možnosti razporeditve po prostoru. S podrtjem obeh sten in z zaprtjem dveh vratnih odprtin bosta pridobila skoraj 40 kvadratnih metrov velik bivalni prostor s številnimi okenskimi odprtinami. Glede na oznako na risbi je orientiran na jug in zahod, kar pomeni veliko sonca v prostoru.

Morda je narisan predlog vseeno drugačen od pričakovanega. Kuhinjo sem pomaknila povsem ob vzhodno steno. Jedilno mizo umestita v vmesni del do sedežnega dela s kaminom. Predlagam vama, na bo v celotnem prostoru enoten tlak, parket, morda iz bambusovega lesa. Kuhinjski in pohištveni elementi naj bodo svetlih barv in izdelani v enakem stilu. Za spalnico in delovni kabinet pa je tudi dovolj prostora.

Udobno bivanje vama želim v novi, veliki dnevni sobi!

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh.