»Vsi domači in sokrajani so navdušeni. Babica, ki je nekdaj kot velika privrženka HK Jesenice na hokej hodila s kravjim zvoncem, pravi, da ga bo spet spravila v pogon. Veliko ljudi v dolini si je želelo, da bi nastopil kakšen 'ta domač'.« Tako je vznemirjenje pred sobotno premierno izvedbo svetovnega pokala v smučarskih tekih v Planici opisal domačin Benjamin Črv, 19-letni tekač ND Rateče - Planica.

Prav njegove besede povedo, kaj prireditev pomeni za Zgornjesavsko dolino in slovenski tek. Ne gre le za gradnjo centra in vrnitev v Slovenijo po štirih letih. Tekma ni pomembna le za bronasto olimpijko Vesno Fabjan, ki že pol leta govori le o Planici, in druge članice A-ekipe z Alenko Čebašek, Niko Razinger, Anamarijo Lampič in Miho Šimenca, ki bodo nosili udarno breme uspeha. Pač pa tudi za Benjamina in dvanajst drugih mladih tekačev in tekačic iz šestih klubov, ki so si z izpolnjeno normo FIS izborili pravico nastopa v nacionalnem paketu. Ni naključje, da prihajajo iz najbolj dejavnih klubov Triglav Kranj, Bled, Logatec, Gorje, Ihan in Rateče - Planica. Za vse te klubske zanesenjake je Planica praznik.

Tekma v Planici po prihodu osmih reprezentanc s servisnimi tovornjaki že kaže podobo velikega dogodka. Za prizorišče ob idilični vremenski napovedi ni skrbi, saj jo ima pod nadzorom Uroš Ponikvar, ki je podpisan pod izvedbo mladinskega svetovnega prvenstva 2006 v Medvodah in obeh prireditev na Rogli (2009 in 2011). V petek bo minilo trideset let od prvega gostovanja elitne tekaške karavane v Sloveniji, 15. januarja 1986 v Bohinjski Bistrici, kjer se je potem z Voglom in Pokljuko tudi nadaljevalo. Potem ko na Pohorju teki niso našli sožitja z lokalnim prebivalstvom, je v Planici drugače.

Zgornjesavski Benjamin nadaljuje tradicijo panoge, iz katere je v Planici prišlo več domačih tekaških kot pa skakalnih olimpijcev. Njihova tradicionalna prireditev Rožičev in Kerštajnov memorial ima točno petdesetletno tradicijo. A teh podatkov skakalni lobi ne sliši rad. Ker ima pokroviteljsko roko tudi nad premierno tekmo za svetovni pokal, je zategnil ročno zavoro tudi pri promociji te prireditve, čeprav bo izvedba vključno z vzdušjem še kako pomembna za kandidaturo za svetovno prvenstvo.