»Pričakovala sem boljši rezultat, a več nisem zmogla. Smučke so drsele super, zaostanek je nizek,« je tekačica na smučeh Alenka Čebašek opisala svoj tek za 14. mesto na Tour de Skiju v Toblachu. Za 26-letno Blejko je to drugi najboljši dosežek sezone v njeni najmočnejši disciplini. Za Američanko Jessico Diggins, ki je presenetljivo strla celotno norveško falango, je zaostala le 26 sekund. Med dobitnice točk se je s 27. mestom desetič vpisala tudi Lea Einfalt in bo edina nadaljevala.

»Čeprav mi na nekaterih tekmah ni šlo najbolje, se bom v nedeljo trudila do vrha smučišča Alpe Cermis, ne prenesem predaje,« pravi najmlajša Lea Einfalt, ki za trideseterico z vodilno Norvežanko Oestbergovo zaostaja tri minute.

Za uspešen, po svoje tudi zgodovinski dan, pa sta z zmagama na uvodni tekmi alpskega pokala OPA v novem centru v Planici (275 udeležencev iz 23 držav) v drsalnem sprintu poskrbela Vesna Fabjan in mladinec do 20 let Janez Lampič. »Ob zmagi sem dobila tudi zelo koristne podatke za tekmo svetovnega pokala. Z odprtimi očmi in ušesi sem spremljala vse, kar bi koristilo v soboto,« se je zmage na generalki v idiličnem sončnem vremenu veselila Vesna Fabjan. »Med tekmo sem slišala italijanske trenerje, kako so svojim vpili, naj me napadejo s kolesarsko taktiko zgodnjega napada. Toliko znam italijansko, da sem jim preprečila namero,« je razkrila odločilni trenutek proti Italijankama Vuerichevi in Laurentovi.

»Vesna je v formi in zna. Midve sva imeli težjo polfinalno skupino. Preveč smo se gledale, morali bi narekovati oster ritem od začetka. Zdi se čudno, a čeprav je proga široka, je bilo na koncu premalo prostora za prehitevanje,« sta svoj tek enotno povzeli dvajsetletnici Nika Razinger (7.) in Anamarija Lampič (8.). Mlajši Anamarijin brat Janez Lampič si je svojo prvo mladinsko zmago pritekel taktično modro. Med člani je slavil Francoz Baptiste Gros, Miha Šimenc pa je osvojil 16. mesto.