»Vse delam za naslednji teden,« je Vesna Fabjan pripomnila po drugem tekmovalnem dnevu uvodnega planiškega tekaškega tedna, s katerim so se na 31. izvedbi tekem celinskega alpskega pokala po vseh plateh začele zadnje priprave za tekmi svetovnega pokala v soboto in nedeljo. Po petkovi zmagi ji je uspela tudi posebna sobotna misija – rumeni karton. Tridnevni tekmovalni program drugega svetovnega nivoja FIS z rekordno udeležbo 273 tekačev iz 23 držav je bil za organizacijsko ekipo OK Planica prava generalka. Da se vidijo tudi temne plati.

»Sama se zavedam, da bo za odličen dosežek v Planici treba še bolje teči kot v petek. Vemo, kaj v svetovnem merilu pomenita Italijanki in kaj Norvežanke. Rabila sem zaporedna tekmovalna dneva, da naredim superkompenzacijo, kot pravimo v vadbenem žargonu. Sledi počitek. Konec tedna bo potrebna svežina, da bodo mišice prožne,« je Besničanka obrazložila sobotni nastop na 10 kilometrov klasično, ki ga je v rahli odjugi vzela po tekmovalni plati na polno. V cilju dolgo ni prišla do sape, kot tudi drugi zelo izmučeni sprinterki Nika Razinger (11.) in Anamarija Lampič (15.). Maratonka Barbara Jezeršek (13. in 14. mesto) se pripravlja na maratone Worldloppet v dresu polprofesionalne češke ekipe Bauer, v bodoče pa želi tekmovati za Avstralijo. Na razdalji je edini uvrstitvi med deseterico zabeležila talentirana mladinka Anja Mandeljc iz Gorij. Še en dokaz prevlade sprinta.

Igra kartonov

In čeprav je Fabjanova v soboto tekla na polno, je hkrati želela, da jo diskvalificirajo. Igra kartonov. FIS je pred sezono uvedel pravilo rumenega kartona, s katerim želi disciplinirati tekače, ki prehitro startajo v sprintih, naredijo napako drsalnega koraka pri klasiki in podobno. Ker je Fabjanova na decembrski tekmi svetovnega pokala v Toblachu dobila prvi rumeni karton, bi drugi v sprintu pomenil takojšnjo diskvalifikacijo.

Potrebovala je še enega, da se ji kazen črta pred veliko Planico. Podobno kot v nogometu. Očitno je poskrbela, da so kontrolorji v soboto opazili nekaj korakov drsanja in da tekmovalna žirija s tehničnim delegatom Avstrijcem Tomaschitzom in njegovim pomočnikom Urošem Ponikvarjem ni zamižala na eno oko. Naredila ji je uslugo. Nekateri novinarji s slabim poznavanjem tematike so pričakovali prehiter start (rumeni karton) že v petek in s tem žrtvovanje lova na zmago. Če bi Fabjanova startala v nedeljo (10 km drsalno), rumenega kartona praktično sploh ne bi mogla dobiti.

Brez marketinškega trženja

Ob tridnevnem tekmovalnem sporedu ni bilo mogoče prezreti nekaj očitnih porodnih krčev velikega centra. Če so bile tekme pod nadzorom Uroša Ponikvarja in Roberta Kerštajna izvedene s popolnostjo, so morali na razdalji vse izpeljati na 1950 metrov dolgem krogu. Ob intervalnem startu na 30 sekund je bilo v krogu tudi po 70 tekačev. Znotraj OK Planica z generalnim sekretarjem Primožem Finžgarjem namreč barantajo za ceno izdelave snega. In namesto da bi se v letu odprtja pred FIS hvalili z razkošno zasneženo progo tja do Rateč in Kranjske Gore (tekma je prinesla skoraj 2000 nočitev kranjskogorskim hotelirjem), so se tekači vrteli na kratki pentlji čez Kerštajnov most, Sokličev S, Mlinarjev »štajg« in Kavalarjev prehod, kot naj bi poimenovali različne odseke po znamenitih domačih tekaških olimpijcih. Zgolj na trasi za sprint so tekači skupaj naredili 5524 tekmovalnih kilometrov.

Druga posebnost je bila še bolj olimpijska. Na tekmovanju ni bilo, razen na štartnih številkah, videti niti enega reklamnega simbola. Kot na olimpijskih igrah. Prireditve s takšno mednarodno udeležbo ni marketinško tržil nihče. Hkrati obubožani klubi, ki so gonilo dela, prirejajo dobrodelne večere kar v Gorjah, da vzgajajo tekače. Zahvaljujoč delu v klubih ima v soboto ob petih članicah A-reprezentance pravico nastopa še šest mladih tekačic ob prav nič lahkih normah FIS.