»Če bi odločal sam, še danes ne bi izdal odločbe o rušenju. Ne po časovnem kriteriju in ne po kriteriju pomembnosti ni bila na vrsti. A odločiti sem moral na ukaz vodstva inšpektorata.« Tako se je včeraj pred sodiščem zagovarjal koprski gradbeni inšpektor Pavle Galjanič. Tožilka Darja Špacapan mu je sprva očitala, da je od prijete anonimne prijave domnevne črne gradnje Türkovih na Parecagu do prvega ogleda potreboval tri leta, do izdaje odločbe pa celih šest let. S tem naj bi izrabil svoj uradni položaj, Türkovim pa pridobil določeno nepremoženjsko korist, saj naj bi jim z zavlačevanjem postopka omogočil, da so lahko ves ta čas hišo nemoteno uporabljali. Po zaslišanju Galjaniča, načelnika upravne enote Piran Ivana Seljaka in Vitoslava Türka je tožilka obtožni predlog umaknila. »Ni razloga, da zagovoru ali danes predstavljenim podatkom ne bi verjeli, ker ni nasprotnih dokazov. Obdolženi kot inšpektor in inšpekcija kot taka glede reševanja časovno nista delovala po pričakovanjih ljudi. Vendar je to posledica kadrovskih težav,« je obrazložila svoj predlog.

Galjanič: Primer Türk je bil šele na 183. mestu

Galjanič se je skliceval na preobremenjenost inšpektorata in na to, da v primeru Türk vse do leta 2013 ni bilo nobene zahteve, ki bi mu narekovala, naj ta primer obravnava prednostno. Povedal je, da so do leta 2012 prednostno reševali medijsko že odmevne črne gradnje in primere, ki so jih kot urgentne priporočili drugi državni organi. Vsekakor pa prijav ni bilo malo. Že leta 2007 je anonimno prijavo Türkovih pospravil v mapo z nekaj 100 prijavami. Konec leta 2012 je imel na mizi 653 nerešenih spisov. Glede na čas prijave je zadeva Türk tedaj v čakalni vrsti zasedala 316. mesto. Po pomembnosti – tako prijave gradbeni inšpektorji razvrščajo šele od leta 2012 – pa 183. mesto. »Takrat sem zadevo pospravil v predal in si rekel, da bo pač obdelana, ko bo prišla na vrsto,« je dejal Galjanič in poudaril, da je vsako prijavo obravnaval enako, ne glede na to, kdo jo je podal in kdo naj bi bil kršitelj. Prijava je nerešena ostala do leta 2013, ko je črna gradnja začela polniti medije, Galjanič pa je dobil navodilo nadrejenih, naj primer nemudoma reši. Spisal je odločbo o rušitvi.

Türk: Inšpektor mi ni ničesar omogočil

Vitoslav Türk se je včeraj z inšpektorjem na sodišču srečal prvič. »Domnevam, da ste to vi,« ga je Türk pozdravil v sodni dvorani in nadaljeval, da ne on ne njegova družina na Parecagu niso nikoli živeli, zato mu inšpektor tudi ni pridobil nobene koristi. »Hiša ni dokončana, z ženo sva jo obiskovala samo ob koncih tedna. Inšpektor mi ni z nobenim postopkom ničesar omogočil. Te obtožbe so za lase privlečene,« je na prostoru za priče včeraj dejal Türk, prepričan, da se je znašel v političnem obračunu, Galjanič pa je bil nič kriv vanj pahnjen. Kljub pravnomočni sodbi, da gre za črno gradnjo, je sam še vedno prepričan, da je gradil v skladu z načrti in gradbenim dovoljenjem. Svoj prav sedaj dokazuje na ustavnem sodišču. Črna gradnja pa še naprej stoji.