Katalonski parlament je po treh mesecih pogajanj in nekaj ur pred iztekom roka izvolil novega predsednika te španske avtonomne pokrajine. Na to mesto je bil izvoljen dosedanji župan Girone, 53-letni Carles Puigdemont, novinar in član desnosredinske nacionalistične stranke Convergencia. Predsedniški položaj je prevzel od sedanjega predsednika in vodje te stranke Arturja Masa. Ima nalogo, da v 18 mesecih pripravi vse potrebne pravne in institucionalne okvire za katalonsko odcepitev od Španije in za oblikovanje neodvisne države.

Odcepitev gre naprej

Za Puigdemonta je glasovalo 70 poslancev iz tako imenovanega nacionalističnega bloka za neodvisnost, ki ga sestavljajta koalicija Junts pel Si (Skupaj za) in levičarska stranka CUP (Candidatura d´Unitat Popular). Na parlamentarnih volitvah 27. septembra lani, ki so hkrati predstavljale tudi plebiscit za neodvisnost, je koalicija Junts pel Si dobila 62 od 135 sedežev, stranka CUP pa 10 poslancev. Čeprav sta zbrali samo 47,7 odstotka glasov, imata parlamentarno večino. Zataknilo se je, ker so v CUP nasprotovali ponovni izvolitvi Masa za mandatarja nove vlade. Mas se vse do zadnjega temu ni želel odreči, a je na koncu le pristal na kompromis in se umaknil, zavedajoč se, da bi bila njegova stranka na ponovnih volitvah poražena. Izvolitve Puigdemonta ni podprlo 63 poslancev iz vrst strank Ciudadanos in Podemos ter socialistične in ljudske stranke, ki nasprotujejo odcepitvi. V prvem govoru v parlamentu po izvolitvi je Puigdemont napovedal, da bo nadaljeval politični program, kot ga je zastavil Mas, in da namerava v 15 do 20 mesecih izpeljati »proces odklopa« od Madrida oziroma Španije ter vzpostaviti »državne strukture«. To pomeni, da se bo držal agende, zapisane v deklaraciji za neodvisnost, ki jo je katalonski parlament sprejel 9. novembra in ki zahteva, da novoizvoljena vlada po preteku 30 dni predstavi tri osnovne tranzicijske zakone: konstitutivni zakon ter zakona o socialni varnosti in katalonski davčni upravi. Puigdemont je dejal, da začetek ne bo niti lahek niti udoben, vendar bodo pogumni, toda ne nepremišljeni. Povedal je, da je njegova glavna naloga pogajati se s špansko centralno vlado in predstavniki Evropske unije. Na notranjem področju je izpostavil načrt za socialno zavarovanje prebivalstva, uvedbo zagotovljenega univerzalnega temeljnega dohodka in zagotovitev pravice do stanovanja.

Na izvolitev katalonskega nacionalističnega predsednika se je nemudoma odzval španski premier Mariano Rajoy in tudi kot vodja ljudske stranke opozoril, da katalonske osamosvojitve ne bo dovolil. Razmere v Kataloniji so voda na mlin Rajoyevi ambiciji, da pridobi nov mandat za sestavo centralne vlade. Njegova stranka v novem španskem parlamentu nima dovolj glasov, da bi sestavila vlado, zato predlagajo široko koalicijo s socialisti in stranko Ciudadanos, ki prav tako nasprotujejo katalonski odcepitvi. Vodja socialistov Pedro Sanchez je doslej to ponudbo kljub drugačnemu mnenju v svoji stranki odklanjal, vendar se z ogroženostjo enotne Španije to lahko spremeni. Razmerje političnih sil bo jasnejše po jutrišnji konstitutivni seji novega španskega parlamenta.