Dolgo so se pri košarkarski Olimpiji pripravljali na praznovanje 70. obletnice kluba in po tihem računali, da bi lahko slavnostni dogodek kronali z zmago. A pri Crveni zvezdi za kaj takšnega niso imeli posluha. Prvaki lige ABA so v Stožicah v 19. krogu jadranskega tekmovanja opravili svoj posel in kljub ne posebno prepričljivi igri prišli do zmage, nato pa hitro pobrali šila in kopita iz slovenske prestolnice, saj so imeli z Brnika že ob 20.50 let za Beograd.

Uporabili vse mogoče načine

Večer legend, kakor so dogodek poimenovali v vodstvu kluba, je včeraj na tribune dvorane Stožice pritegnil okoli 4500 gledalcev, med katerimi so bili seveda tudi košarkarji in trenerji, ki so v zgodovini Olimpije pustili svoj pečat. Ivo Daneu, Pavle Polanec, Aljoša Žorga, Dušan Verbič, Jože Papič, Zmago Sagadin, Jaka Daneu, Boris Gorenc, Slavko Kotnik, Roman Horvat, Marko Milić, Vladimir Boisa in drugi so pred košarkarsko predstavo, med njo in po njej izmenjevali spomine in poglede na trenutno stanje v klubu. Povabljencev je bilo več kot 100, od njih se je vabilu odzvala dobra polovica.

Kot smo v Dnevniku že pisali, je v Stožicah manjkal Peter Vilfan, saj meni, da vodstvo nima spoštovanja do tradicije in zgodovine kluba, ki ga vodi. Direktor Olimpije Matevž Zupančič odgovora na očitke ni želel dati, je pa pojasnil, da so povabljence na dogodek vabili na različne načine. »Ker jih je bilo več kot sto in ker gre za različne generacije gospodov, smo uporabili vse mogoče načine, da bi informacija prišla do vsakega od njih. Pošiljali smo pisna in elektronska vabila, nekatere pa smo poklicali po telefonu. Tistim, ki se na klice nekajkrat niso odzvali, smo poslali tudi SMS-sporočila. Vse v želji, da bi informacija do njih zares prišla. Pri tem v letu 2016 ne vidimo nobenega problema. Pri vsem sta nam bila v veliko pomoč Mik Pavlovič in Košarkarska zveza Slovenije, ki sta nam omogočila kontakt z nekaterimi košarkarskimi legendami.«

Potočnik želi še eno okrepitev

Pred legendami Olimpije so sedanji košarkarji kluba prikazali hrabro borbo, predvsem v prvem polčasu, ko so večino časa vodili. Če bi bil razigran tudi prvi organizator igre Zack Wright, bi imeli Ljubljančani celo priložnost za presenečenje, tako pa so gostje v drugem polčasu prevladali, a v končnici po delnem izidu gostiteljev 12:0 le nekoliko trepetali za zmago. Olimpijin Američan s potnim listom Bosne in Hercegovine se je morda ustrašil Branka Lazića, ki ga je sprva pokrival v obrambi. Anekdota namreč pravi, da je Wright po prvi tekmi med kluboma v Beogradu sredi oktobra po presenetljivi zmagi zmajev odkorakal v slačilnico Crvene zvezde in Laziću stisnil roko ter mu dejal, da proti tako dobremu obrambnemu igralcu v karieri še ni igral.

»Še ena v nizu izredno težkih tekem. Naredili smo vse, kar je v naši moči, da bi tekmo dobili, a smo imeli preveč slabih minut,« je povedal trener Olimpije Gašper Potočnik, ki je nato pojasnil še prihod Dawana Robinsona. »To je bila moja odločitev. Iskali smo igralca na poziciji ena, tri ali pet, a le takšnega, ki ima določeno kakovost. Do sedaj smo namreč imeli z organizacijo napadov precej težav. Predvsem sem pričakoval bistveno več od Luke Rupnika, ki pa ima seveda še naprej priložnost za dokazovanje, kot jo je imel do sedaj. Jasno je, da bi si želel še okrepitev pod košem, zato ni izključeno, da tudi tukaj nekaj naredimo, če se bo pokazala priložnost.«

Liga ABA, 19. krog, preostale tekme: Olimpija – Crvena zvezda 69:77 (23:16, 36:40, 51:64, Lešić 16, Zagorac 11; Miller 25), MZT – Sutjeska 71:75 (Luković 17; Varda 16), Igokea – Mega Leks sinoči, vrstni red: Budućnost 17-2, Cedevita 15-4, Crvena zvezda 14-5, Mega Leks 12-6, MZT, Cibona, Krka, Metalac in Zadar po 8-11, Partizan, Sutjeska, Tajfun in Olimpija po 7-11, Igokea 6-12.