Leta 1991 je 1600 zaposlenih v tovarni Tekstilindus v Kranju dočakalo enega prvih večjih stečajev v samostojni Sloveniji. Končal se je krepkih 22 let in dodaten mesec pozneje in je po dolžini dosedanji nesporni rekorder. »Stečajni postopek je bil dolgotrajen, zelo obsežen in zahteven. V stečaju je bilo veliko pravdnih postopkov, ki so trajali tudi več kot deset let,« v zaključnem poročilu piše stečajni upravitelj Aljoša Drobnič. Stečajni postopek, v katerem sta se zamenjala dva stečajna upravitelja, pa se bo v zgodovino bržkone zapisal še po nečem: upniki so bili stoodstotno poplačani skupaj z vsemi zakonsko določenimi zamudnimi obrestmi, nekaj viška denarja je na koncu ostalo celo državi.

V Tamu upajo, da ne bodo novi rekorderji

Sledi stečaj Združene lesne industrije Tržič, ki je stečajnega upravitelja Andreja Kozlja zaposloval celih 22 let in zahteval 10 milijonov evrov stroškov. Z dvema desetletjema sledita končana stečaja begunjskega Elana in koprskega Slavnika. Krepkih 20 oziroma 19 let zgodovine so si nabrali tudi koroško gradbeno podjetje Kograd, mariborski Tam in kranjski Iskra Terminali, katerih stečaji pa še niso končani in so novi kandidati za nov slovenski stečajni rekord.

Stečaj Tama se vleče od junija 1996. »Teoretično je sicer to možno, močno pa upam, da bo nekdo presekal to stanje in da ne bomo postali novi rekorderji,« pravi stečajna upraviteljica Tama Vera Zavrl. Meni, da vseh stečajev ne gre metati v isti koš, razlogi za daljše ali krajše trajanje pa so v njihovih specifikah. »Nikakor pa zavlačevanje s postopkom ni v interesu nas upraviteljev. Ne glede na to, koliko časa traja, je nagrada enaka,« utemeljuje. Stečaj Tama dušijo pravdni postopki. Še vedno sta odprti kazenska in odškodninska tožba proti nekdanjemu stečajnemu upravitelju Mirku Žagarju. V prvem primeru prvostopenjsko sodišče o ovadbi odloča drugič, v primeru odškodninske tožbe pa bodo v Mariboru kmalu tekli že četrti krog. »Dokler ta dva postopka ne bosta končana, stečaja ne moremo zaključiti,« odgovarja Zavrlova. Medtem bodo stroški stečaja samo letos znašali 104.000 evrov.

Lani končali 962 stečajev

Tudi nedavni stečaji gradbincev, ki se še ne zdijo tako oddaljene zgodbe kot mariborski Tam, se vlečejo že v peto oziroma četrto leto. Vsi večji in zato medijsko najbolj izpostavljeni stečaji dajejo občutek, da so stečajni postopki nikoli dokončana zgodba. Pa vendar so stečajni upravitelji po podatkih Ajpesa lani zaključili 962 stečajev pravnih oseb ali nekaj deset manj, kolikor so prejeli novih primerov. Končal se je denimo stečajni postopek Primorja Holding, ki je bil v lasti vodilnih menedžerjev Primorja z Dušanom Črnigojem na čelu. Razmeroma hitro je bil zaključen tudi stečaj Industrije usnja Vrhnika. Po zadnjih podatkih Svetovne banke je lani povprečen stečaj v Sloveniji trajal 18 mesecev, njihovo trajanje se v zadnjih letih vztrajno zmanjšuje in je manjše od evropskega povprečja, ki traja dve leti in in štiri mesece.

Uspešnost stečaja odvisna od kakovosti premoženja

»Če ima stečajni dolžnik v lasti nepremičnino na zanimivi lokaciji, bo upravitelj tako premoženje lahko hitro unovčil,« predsednik Zbornice upraviteljev Slovenije Marko Zaman pojasnjuje, da na čas stečajnega postopka vplivajo predvsem kakovost, vrsta in obseg premoženja. Tempo diktirajo tudi upniki, ki lahko vztrajajo pri višjih prodajnih cenah ne glede na daljše trajanje postopka. Nekaj pripomore zakonodaja, ki je po mnenju Zamana zelo birokratsko naravnana, nekaj pa je dodala zadnja gospodarska kriza, ki je ohromila trg. Največkrat pa gre razlog iskati v dolgih sodnih ali upravnih postopkih, ki spremljajo stečaj oziroma stečajno maso. »Najbolj problematični pri tem so postopki denacionalizacije,« pojasni sogovornik, ki medtem v svojih vrstah, torej med samimi stečajnimi upravitelji, njihovo aktivnostjo in menedžerskimi sposobnostmi, vzrokov za počasnost ne vidi. Se pa strinja, da je trajanje takega postopka za upnike, ki čakajo na izpolnitev svoje že davno zapadle obveznosti, v vsakem primeru predolgo. Četudi traja manj, kot je evropsko povprečje.

Največji in najdaljši slovenski stečaji

Ajpes, poročila stečajnih upraviteljev

PODATKI

STEČAJ ZAKLJUČEN

DA

NE

Tekstilindus Kranj

22 let in 1 mesec

Združena lesna industrija Tržič

22 let

Elan

20 let in 2 meseca

SGP Kograd - GP Stavbenik Prevalje

20 let in 2 meseca

Slavnik International Koper

20 let in 1 mesec

Hmezad Strojna Žalec

19 let in 10 mesecev

Iskra Terminali Kranj

19 let in 9 mesecev

Tam Maribor

19 let in 7 mesecev

Planika Kranj

10 let in 1 mesec

Mip

6 let in 9 mesecev

Mura

6 let in 3 mesece

Prevent Global

5 let in 5 mesecev

Vegrad

5 let in 3 mesece

Cestno podjetje Maribor

4 leta in 10 mesecev

Industrija usnja Vrhnika

4 leta in 8 mesecev

SCT

4 leta in 7 mesecev

Zvon Dva Holding

4 leta

Primorje

3 leta in 7 mesecev

Stečajni postopki nad pravnimi osebami

Ajpes

PODATKI

število končanih stečajev

število začetih stečajev

2011

344

614

2012

574

406

2013

529

922

1149

789

2014

962

1009

2015