»Zdaj pa prihajajo skakalnice po našem okusu,« nam je dejal ob slovesu po koncu novoletne turneje selektor slovenske reprezentance v smučarskih skokih Goran Janus. Njegove besede so se uresničile že včeraj v Willingenu, kjer je največja skakalnica na svetu že mala letalnica. Omogoča skoke okrog 150 metrov, zato bosta današnja moštvena tekma in jutrišnja posameznikov dobra generalka za svetovno prvenstvo v smučarskih poletih prihodnji teden od 14. do 17. januarja na Kulmu.

Za Jurija Tepeša je značilno, da večja ko je skakalnica, bolj uživa in dobesedno dobi krila, zato njegova zmaga v kvalifikacijah s skokom, dolgim 139 metrov, sploh ni presenečenje. »Ko piha vzgornik, je v Willingenu možno leteti daleč. Nisem še v odlični formi, a napredujem iz skoka v skok,« je povedal Jurij Tepeš, ki je za kvalifikacijsko zmago prejel ček za 2000 evrov. Tudi Robert Kranjec je s četrtim mestom potrdil sloves letalca, na nedeljsko tekmo sta se uvrstila še Andraž Pograjc (28. mesto) in Anže Lanišek (34.), medtem ko je bil Anže Semenič s predzadnjim, 45. mestom med šesterico tekmovalcev, ki so izpadli v kvalifikacijah. Brata Domen in Peter Prevc sta bila kot člana elitne deseterice uvrščena na jutrišnjo tekmo. Domen Prevc je iz skoka v skok napredoval z daljavami 122 m (17. izid), 135 (6.) in 138,5 (3. med vnaprej uvrščenimi) in napovedal, da bo znova kandidat za najvišja mesta.

Peter Prevc včeraj ni opravil niti enega skoka, ampak je v dogovoru s strokovnim vodstvom dopoldne imel le lažji kondicijski trening. Predvsem je hranil moči za nove bitke s Freundom, ki je moral skakati pred domačimi gledalci in je blestel z daljavami 137,5 (1. izid), 140,5 (2., boljši Freitag z daljavo dneva 147,5 m) in 140,5 (1.) metra. »Peter je bil v zadnjih dneh toliko na smučeh, da je dobrodošlo, da jih en dan sploh ni pogledal. Čeprav je postal zmagovalec novoletne turneje, pri njem nisem opazil nobenih sprememb. Obnaša se enako kot prej in dobro prenaša breme zvezdnika. Z uspehom na turneji smo Slovenci zelo spoštovani tudi v Willingenu, kjer nas pozdravljajo, nam čestitajo in sprašujejo, zakaj Peter ni skakal,« je povedal Janus in bil zadovoljen s predstavo Tepeša in Kranjca, ki sta imela sicer med vsemi največjo pomoč vzgonskega vetra.

»Jurij je skočil odlično, Robi je pokazal takšne skoke kot že na treningu v Bischofshofnu. Lanišek bo moral spremeniti položaj v počepu. Pograjc je izpolnil nalogo z uvrstitvijo na tekmo. Semenič dela napake na kubik in očitno problem postaja tudi že glava,« je pojasnil Janus. Na današnji ekipni tekmi bodo Slovenci tekmovali v naslednjem vrstnem redu: Jurij Tepeš, Robert Kranjec, Domen Prevc in Peter Prevc. Skakalci ne bodo imeli prostega dopoldneva, ampak jih pri kontrolorjih Fis čaka izredno merjenje telesne višine in dresov, potem ko se je na novoletni turneji veliko govorilo, da imajo nekateri prevelike kombinezone.

V Willingen je dopotovalo le 56 skakalcev iz 14 držav. Izmed najboljših manjka popolna japonska reprezentanca, ki je odpotovala domov, a ne zato, da bi trenirali in počivali, ampak so odleteli v Saporo na nacionalno tekmovanje ekip, za katerimi stojijo veliki sponzorji. Takoj po tekmi na otoku Hokaido se bodo vrnili v Evropo. Poljski as Kamil Stoch se je zaradi skrhane forme, potem ko se v Bischofshofnu sploh ni uvrstil v finale, umaknil na trening. Avstrijec Gregor Schlierenzauer je že sklenil sezono, avstrijski mediji omenjajo celo konec njegove kariere pri 26 letih.

Izidi kvalifikacij: 1. Tepeš (Slo) 126,1 (139), 2. Poppinger (Avs) 121,6 (135), 3. Hula (Pol) 117,8 (131), 4. Kranjec 117,7 (136,5), 28. Pograjc 99,2 (122), 34. Lanišek 95,2 (123,5), 45. Semenič (vsi Slo) 72,5 (112), vnaprej uvrščeni na tekmo: 1. Freund (Nem) 140,5 m, 2. Kraft (Avs) 139 m, 3. D. Prevc (Slo) 138,5 m.