Peter Prevc je na finale 64. novoletne turneje v Bischofshofen privabil okrog 5000 slovenskih navijačev, ki so so poskrbeli za pravo slovensko veselico v rezervni Planici, kjer je 23-letni slovenski as znova suvereno ugnal tekmece ter s še tretjo zaporedno zmago na veličasten način potrdil sloves kralja turneje. Avstrijec Michael Hayböck in Nemec Severin Freund sta izvedla popoln napad, a Prevc jima je na izzivanje odgovoril v slogu velikega šampiona z najdaljšima skokoma v obeh serijah (139 in 142,5 metra), s katerima je le potrdil vpis v legende turneje.

Ker je Prevc suvereno vodil že po prvi seriji, so v njegovo čast plapolale slovenske zastave in gorele bakle že med vožnjo po zaletišču za finalni skok, v katerem je pokazal mojstrstvo, da je preletel vse črte, ki so bile zarisane in za rekordom skakalnice zaostal le pol metra. Po pristanku, pri katerem mu je zarobilo desno smučko, je bilo očitno, kako se je oddahnil, in zmagoslavno je stisnil pesti. Slovenski navijači, med katerimi je bila zelo opazna enajstčlanska delegacija NK Maribor s športnim direktorjem Zlatkom Zahovićem na čelu, so z vzkliki »Pero, Pero« in »Kdor ne skače, ni Slovenc«, preglasili nemške in avstrijske, ki so proslavljali drugo mesto Freunda in tretje Hayböcka.

Reprezentančni kolegi so Prevca pričakali s slovensko zastavo v izteku, Kranjec in Lanišek sta ga na ramenih prenašala po izteku, na trenerski tribuni sta se selektor Goran Janus in pomočnik Jani Grilc objemala kot najsrečnejša otroka. Slovesna podelitev za Petrovo dvanajsto zmago v karieri in prvo v skupnem seštevku turneje je bila zaradi dvakrat zaigrane Zdravljice nabita s čustvi. Med spremljevalno in funkcionarsko ekipo, od katere je bilo zaradi oblačil v izteku vse zeleno, so tekle tudi solze sreče. Za konec so v čast kralja turneje, ki je prejel zlatega orla in ček za 20.000 švicarskih frankov, priredili še ognjemet.

V senci zgodovinskega dosežka je minil lep moštveni nastop Slovenije s šestim mestom Domna Prevca, 20. Anžeta Laniška in 22. Jurija Tepeša. »Zelo sem zadovoljen s svojim nastopom, saj sem znova začel dobro skakati. Še bolj sem vesel za svojega brata in upam, da bom tudi jaz kdaj tako dober, kot je on. Glede na to, da v Planici ne bom nastopil na poletih, ker sem star šele 16 let, je bila zame skoraj kot domača tekma,« je pripovedoval Domen Prevc.

Anže Lanišek je bil zadovoljen s finalni skokom, ne pa s prvim: »Dober nastop v Oberstdorfu, slabše na naslednjih dveh tekmah, v Bischofshofnu nekaj srednjega. Sem še mlad, sam sebe ženem naprej, ker imam visoka pričakovanja, saj želim biti še boljši kot Peter. Da bom to dosegel, bom moral najprej urediti svojo glavo.« Jurij Tepeš, ki je imela najglasnejša navijača v mami Zlati in dekletu Nuši, je bil prvič na letošnji turneji med dobitniki točk: »Upam, da se mi bo začelo počasi odpirati, saj prihajajo večje skakalnice. Kulisa s slovenski navijači je bila izjemna in sem počaščen, da so prišli v tako velikem številu.