Kaj lahko bi te dni iz Novega mesta poročali o tragediji, a se je na srečo vse dobro končalo. Bilo je v nedeljo okrog poldneva, ko se je na mobilnem drsališču na novomeškem Glavnem trgu zrušila strešna konstrukcija s platneno streho. Na mobilnem drsališču, ki so ga v Novem mestu postavili drugo leto zapored, se je običajno trlo drsalcev, predvsem otrok, pred prazniki so se prvih drsalnih veščin učili tudi malčki iz novomeških vrtcev. V nedeljo pa je bila ledena ploskev skorajda prazna, snežne padavine so tudi najbolj nadobudne drsalce obdržale doma. Na drsališču so bili po podatkih policije takrat trije otroci in dva odrasla, ki se jim je uspelo še pravočasno umakniti pred podirajočo se streho.

Streha naj ne bi prenesla večjih obremenitev

Pogodbo za najem drsališča in šotora je podpisala novomeška Agencija za šport oziroma njen direktor Srečko Vovko v imenu novomeške občine. »Vsa dokumentacija je po predpisih,« je zagotovil Vovko. »Žal pa je prišlo do neljubega dogodka. Strokovnjaki pregledujejo prizorišče, najbrž pa bo kmalu jasno, zakaj in kako je do dogodka prišlo.« Ledeno ploskev je, kot je dejal Vovko, postavilo podjetje Kota iz Petrovč, strešno konstrukcijo pa straško podjetje Inpro v sodelovanju s hrvaškim podizvajalcem.

Do uradnih informacij danes še ni bilo mogoče priti, neuradno pa je slišati, da naj bi občina oziroma Agencija za šport podpisala pogodbo za postavitev strešne konstrukcije, ki ne prenese (večjih) obremenitev. V nedeljo je v Novem mestu zapadlo med 15 in 20 centimetrov suhega snega.

»Podobno konstrukcijo smo imeli že lani, ko jo je postavilo podjetje iz Petrovč in je bilo tudi do 40 centimetrov mokrega snega, pa ni bilo nobenih težav. Glede očitkov o varčevanju pa lahko povem le, da smo med tremi ponudniki pač izbrali najugodnejšega. Cena najema drsališča in šotora je 26.000 evrov, ki jih je zagotovila mestna občina.«

Na vprašanje, zakaj je občina podpisala pogodbo, če je vedela, da gre za streho, ki ne prenese obremenitve, je Vovko odvrnil le, da bo več znanega, ko bo »strokovnjak opravil pregled in bo pripravljeno poročilo«. Po Vovkovih besedah naj bi na drsališču namestili novo streho, tako da naj bi bilo pojutrišnjem pa do konca meseca spet mogoče drsati.

S strehe je treba čistiti sneg

Kot nam je povedal Božidar Žvokelj iz petrovškega podjetja Kota, ledeno ploskev običajno namestijo potem, ko je že postavljena strešna konstrukcija. Tako je bilo tudi tokrat v Novem mestu. »V primeru snega je treba poskrbeti za čiščenje strehe, to se običajno definira v sami pogodbi. Sicer pa bo morala pristojna komisija natančno pregledati zadeve, zakaj se je konstrukcija sploh podrla,« še dodaja Žvokelj. Za komentar smo hoteli povprašati tudi podjetje Inpro, kjer pa so telefoni zvonili v prazno.

Prizorišče so si ogledali tudi novomeški policisti, ki še naprej ugotavljajo okoliščine kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Po končani preiskavi bodo o ugotovitvah seznanili pristojno tožilstvo.