Z novim letom je v angleški ligi zapihal stari veter. Do zmage sta prišla Manchester United in Chelsea, s čimer najbogatejši klubi že dolgo niso imeli tako uspešne bere, saj sta slavila tudi Arsenal in Manchester City. Spodrsnilo je le Liverpoolu, kar pa niti ni presenečenje. Rdeči iz mesta Beatlov so klonili proti West Hamu, ki je rabelj največjih angleških klubov. Zasedba pod vodstvom hrvaškega stratega Slavena Bilića je letos ugnala že Chelsea, Manchester City, Arsenal in tudi Liverpool v prvi polovici sezone. Od skupno osmih zmag jih je West Ham kar pet vpisal proti glavnim favoritom za najvišja mesta.

Oblak slovenski nogometaš leta

Z bremenom najboljše ekipe na svetu se vse težje spopada Barcelona. Po bleščeči zmagi nad Realom konec novembra (4:0) so Katalonci v španski ligi iz rok spustili že šest točk. V kolikor je remi pri Valencii (1:1) težko označiti za spodrsljaj, je drugače s tekmo proti Deportivu, ko je Barcelona dopustila gostom, da so prišli do remija (2:2). Barca je novi točki izgubila v soboto, ko je brez zadetkov remizirala pri Espanyolu. Opazna je utrujenost nosilcev igre, pri čemer je treba spomniti na kazen Mednarodne nogometne zveze, ki je Barceloni zaradi spornega trgovanja z mladimi nogometaši prepovedala registracijo novih igralcev v zadnjih dveh prestopnih rokih. Barcelona je v letošnji sezoni odigrala 30 tekem, od tega so trije nogometaši že nabrali več kot 2000 minut – Luis Suarez (2370), Sergio Busquets (2165) in Ivan Rikitić (2015), blizu sta še Javier Mascherano (1994) in Dani Alves (1971). Dobra novica je, da sta trenerju Luisu Enriqueju zdaj na voljo Arda Turan in Aleix Vidal, ki imata od danes naprej pravico za igranje na uradnih tekmah.

Barcelona ima v tej sezoni precej smole. Skupno so njeni nogometaši 24-krat zadeli okvir vrat, od tega 16-krat v španski ligi. Za primerjavo – v španskem prvenstvu so štirje klubi celo dosegli manj zadetkov (Levante, Sporting Gijon, Betis in Malaga). Največkrat je prečko ali vratnico zadel Lionel Messi (sedemkrat), sledita Suarez (petkrat) in Neymar (štirikrat). Barcelona je dvakrat okvir vrat zadela tudi proti Espanyolu.

Vrh španske lige je zasedel Atletico Madrid, kar je rdeče-belim ponovno uspelo po 595 dneh. Pred tem je bil Atletico nazadnje prvi, ko je v predlanski sezoni osvojil špansko prvenstvo. »Veseli smo, da smo na vrhu. Vodstvo na lestvici dokazuje, da dobro delamo, toda čaka nas še veliko dela. Precej stvari lahko izboljšamo,« je povedal temperamentni trener Atletica Diego Simeone. Njegova ekipa zabija malo golov, toda prejema jih še bistveno manj. Ob zmagi z 1:0 proti Levanteju je svojo mrežo ponovno ohranil nedotaknjeno slovenski vratar Jan Oblak, ki je letos v španski ligi prejel le osem golov. Oblak je v soboto postal tudi najboljši slovenski nogometaš za leto 2015 po izboru slovenskega športnega časopisa Ekipa SN. Pri izboru so sodelovali vsi osrednji slovenski mediji, med njimi tudi časopis Dnevnik.

Real do remija

Na mesto zločina se je vrnil madridski Real. Kraljevi klub je že lani prvo tekmo v novem letu odigral pri Valencii in izgubil. Takrat je prekinil rekordno serijo 22 zaporednih zmag in sprožil niz slabih predstav, ki so se nadaljevale v novo sezono. Pri Realu so upali, da bo letos drugače in da bo prav gostovanje pri Valencii točka preloma, toda v nasprotno smer, proti vrhu. Načrt jim ni uspel, saj so Madridčani le remizirali z 2:2, čeprav so dvakrat vodili, zato za vodilnim Atleticom zaostajajo za štiri točke.

Navijači Valencie so s posebnimi častmi sprejeli trenerja Reala Rafaela Beniteza, ki je vodil netopirje med leti 2001 in 2004. Takrat je osvojil dva španska naslova in pokal Uefa, kar je bilo najuspešnejše obdobje v zgodovini kluba. Benitezova Valencia blestela s trdno obrambo, saj je le v dveh primerih prejela več kot dva zadetka na eni tekmi (proti Realu 1:4 in Barceloni 1:3).

Precej obrambno postavitev je imel včeraj tudi Real, kjer je Benitez na klopi pustil Jamesa in Isca, v prvo postavo pa uvrstil Hrvata Matea Kovačića, ki je bil sredi drugega polčasa izključen. To je bila tako že tretja tekma, kjer Isco ni igral niti minute, zato so vse glasnejše govorice, da bo španski nogometni umetnik odšel k Manchester Cityju.