»Žal mi je. Res mi je žal, da sem za nekatere boksarska vreča.« Temu ustrezno napravljen, z obližem čez desno lice, je padli predsednik mednarodne nogometne zveze Fifa Sepp Blatter včeraj stopil pred medijske mikrofone. »Žal mi je za nogomet, ki mu služim že 40 let, žal mi je za Fifo. In žal mi je tudi zase.«

Rdeči karton in osemletna prepoved »igranja«

Trenutek šibkosti ni trajal prav dolgo. »Vrnil se bom,« je odločni in še vedno vitalni 79-letnik spomnil na najbolj prepoznaven igralski vložek Arnolda Schwarzeneggerja. Toda nekaterih madežev se ne da izbrisati. Po seriji škandalov, v katerih je lastnike zamenjalo na stotine milijonov evrov, dolarjev in švicarskih frankov podkupnin, po številnih sumih trgovanja z glasovi za vplivne pozicije v nogometnih organizacijah in pri izbiri prirediteljev svetovnih prvenstev so se letos v Fifi začele množične aretacije. In prvič je resno zasmrdelo tudi pri glavi.

Zadnji žebelj v Blatterjevo krsto nogometnega funkcionarja je zabil primerljivo skromen prekršek. Leta 2011 je prvemu možu evropske nogometne zveze Michelu Platiniju nakazal dva milijona švicarskih frankov (dobrih 1,85 milijona evrov). Posebno sumljiv je datum izvedbe nakazila, saj je Platini prejel denar le nekaj mesecev, preden je podprl Blatterjev tedanji poskus vnovičnega naskoka na čelo Fife. Oba trdita, da je šlo v duhu Blatterjeve mantre zgolj za poravnavo starih dolgov. Vendar pri tem ni jasno, za kakšen dolg gre, saj ne prvi ne drugi nista predložila nobene pogodbe.

Razlagi, da gre za ustni ali džentelmenski dogovor iz davnega leta 1999, ko je Platini pri Fifi delal za tedaj novopečenega predsednika Blatterja, Fifina etična komisija ni verjela. Na podobno majavih nogah je stal argument, da Fifa tedaj ni premogla zadosti finančnih sredstev. V štiriletnem ciklusu od leta 1998 do 2002 je namreč ustvarila več kot 100 milijonov evrov presežka (115 milijonov švicarskih frankov). Vse kaže, da si celo oče »finančnega ferpleja« ne želi vselej igrati po pravilih.

Fifina etična komisija je zaradi kršitev Blatterju naložila 50.000 švicarskih frankov kazni, Platiniju pa 30.000 frankov več. Toda znesek je zgolj drobiž v primerjavi z osemletno prepovedjo delovanja v nogometu, ki pomeni bržkone konec kariere zimzelenega Švicarja in dramatično prekinitev Platinijevega vzpona po svetovni lestvici nogometnih funkcionarjev.

NZS v Platinijevem kotu

»Čista maškarada,« je želel Platini včerajšnjo potezo etične komisije obrniti v zaroto. Podobno kot Blatter je že napovedal pritožbo na športno arbitražno sodišče v Lozani (Cas).

Resnici na ljubo imata oba velikana nogometnega sveta v svojem kotu še vedno precej simpatizerjev. Manj razvite regije nikdar ne bodo pozabile izpolnjenih Blatterjevih obljub o pomoči pri razvoju infrastrukture. Plačila, ki so v 17 letih presegla dve milijardi švicarskih frankov, so številni Blatterjevi nasprotniki označili za kupovanje glasov, toda nedvomno so močno pripomogla tudi k razvoju nogometa po svetu. Platini si je privržence pridobil kot poosebljenje modernega nogometa – človek, ki je izšel iz nogometa in želi pomagati pri razvoju ljubega športa.

Nekateri ga še vedno vidijo v tej podobi. V Nogometni zvezi Slovenije (NZS) so ob koncu novembra kot eni od sedmih balkanskih državnih zvez Platinija odločno podprli pri dokazovanju nedolžnosti v korupcijski aferi. Še več, podprli so ga tudi pri kandidaturi za predsednika Fife. Zdaj si bodo morali verjetno izbrati novega favorita. Pri čemer lahko zgolj upamo, da bo premogel več etičnih in moralnih načel od Francoza. Blatterjevo sumljivo nakazilo namreč ni edini greh na vesti nekdanjega prvega zvezdnika z nogometnih zelenic iz 70. in 80. let prejšnjega stoletja. Legendarni desetici Juventusa in Francije se denimo ni zdelo nič spornega, ko je njegov sin Laurent sprejel dobro plačano službo pri katarskem skladu Qatar sovereign fund (tudi lastniku nogometnega klub PSG), čeprav je slabo leto pred tem oddal glas za svetovno prvenstvo 2022 v Katarju. Vest ga ni zapekla niti takrat, ko je nekdanjega zeta povabil k pisanju glasbe, ki se odvrti v uvodni špici vsake tekme lige Evropa.

Zdi se, da je Platini prepričan o lastni nezmotljivosti. Resnici na ljubo se v tem ne razlikuje bistveno od številnih vplivnih mož v nogometu, pa najsi delujejo na nogometnih zelenicah, v njihovi neposredni bližini ali udobnih foteljih v vip-ložah. Tako tudi Blatter, ko pravi, vrnil se bom, najverjetneje misli skrajno resno. V svojih mislih naj bi se namreč še naprej krčevito oklepal upanja o pravočasnem očiščenju imena, da bi lahko na februarskem Fifinem kongresu okronal novega prvega moža Fife.