Korupcijski klobčič, v katerega je zavito mednarodno združenje nogometnih zvez Fifa, se vse bolj razpleta. Dogodki se zadnje mesece hitro razvijajo, k temu pa prispevajo tudi nekateri mediji. Novinar britanskega BBC Andrew Jennings je pripravil oddajo, v kateri je nekdanji predsednik Fife Joao Havelange podal obremenilne izjave na račun predsednika Fife v odhodu Seppa Blatterja, ki je bil nekdaj Havelangejev tesen sodelavec. Med letoma 1981 in 1998 je bil generalni sekretar Fife. Prav v tem času se je zgodil eden največjih podkupovalnih škandalov, ki še vedno pretresajo nekdaj ugledno organizacijo.

Podkupovanje zamarketinške pravice

Zgodbo je najprej treba zavrteti za dve leti in pol nazaj. Takrat je Havelange odstopil kot častni predsednik Fife, ker je bil vpleten v sto milijonov dolarjev vreden podkupovalni škandal, ki sega v devetdeseta leta prejšnjega stoletja. Leta 2013 je Fifin etični komite ugotovil, da sta Havelange in njegov nekdanji zet Ricardo Teixeira, sicer nekdanji predsednik brazilske nogometne zveze, v osemletnem obdobju vzela več podkupnin marketinške agencije ISL, ki je v zameno dobila marketinške pravice, tudi trženje televizijskih pravic svetovnih prvenstev. Denar je do Havelangeja in Teixeire prišel prek Fifinega računa. Blatterju takrat vpletenosti v prejemanje podkupnin niso dokazali. Branil se je, da ni vedel, da je bil denar, ki ga je ISL namenil Brazilcema (njun prejemek je bil prikazan kot nagrada Fife), podkupnina. Poleg tega v skladu s švicarskim pravom do leta 2003 tovrstne nagrade niso bile protizakonite. Blatterjevo ravnanje ni bilo označeno kot etično nesprejemljivo. Takratni predsednik Fifine etične komisije Hans-Joachim Eckert je ocenil, da Blatterjeva dejanja niso kriminalna, ampak da se je znašel le v nerodnem položaju. Preiskava je sicer pokazala, da je ISL med letoma 1992 in 2000 sistematično podkupoval športne funkcionarje. ISL je leta 2001 ugasnil s 300 milijoni dolarjev dolgov.

Izjave, ki jih je Havelange dal v preiskavi FBI, postavljajo Blatterja v drugačen položaj. BBC je v svojem dokumentarcu Panorama objavil, da je Havelange v pismu, ki ga je poslal FBI, razkril Blatterjevo vpletenost v podkupovanje. »Gospod Blatter je bil seznanjen z vsemi aktivnostmi,« je med drugim zapisal Joao Havelange. Brazilec je bil na zaslišanje k FBI povabljen pred serijo aretacij, ki so jih izvedli letošnjega maja. Po tistem je senca dvoma, ki se je še ni znebil, padla tudi na Blatterja, škandal pa ga je privedel tudi do njegovega odstopa s funkcije predsednika Fife. Po poročanju BBC ameriško tožilstvo na podlagi Havelangejevih izjav, ki so obremenilne za Blatterja, preiskuje vpletenost 79-letnega Švicarja v podkupovalno afero, povezano s podjetjem ISL.

Pismo 99-letnika močno obremenjuje Blatterja

Havelange je v pismu, ki ga je pridobil BBC, jasno poudaril, da je Blatter vedel za vse posle, torej tudi tiste, ki jih zdaj preiskujeta ameriško in švicarsko tožilstvo. »Ko sem bil predsednik Fife, je bil gospod Sepp Blatter generalni sekretar, vzdrževal je poslovne odnose s športno-marketinškimi podjetji, ki so bila pod mojo ekonomsko kontrolo. Kot rezultat tega odnosa sem dobil nagrado v skladu s Fifinimi pravili. To je bil predmet sodne poravnave v Švici, ne da bi bila ugotovljena kakršna koli krivda,« je zapisal 99-letni Havelange. »Pojasnjujem, da je vse stroške v omenjenem procesu, tudi za odvetnike, plačala Fifa. Poudarjam, da je bil gospod Blatter v popolnosti obveščen o vseh aktivnostih, opisanih zgoraj.«

Kaže, da bi se Blatterjev položaj v tem primeru lahko spremenil na slabše. Ali res ni vedel za podkupnine in kakšna je bila sicer njegova vloga pri velikem podkupovalnem škandalu, naj bi kmalu ugotovili preiskovalci. To je le še eden v vrsti očitkov na račun Seppa Blatterja. V zadnjem času je bil v središču pozornosti predvsem zato, ker zoper njega v Švici poteka preiskava v povezavi z 1,8 milijona evrov plačila suspendiranemu predsedniku združenja evropskih nogometnih zvez (Uefa) Michelu Platiniju. Medtem je ameriška tožilka Loretta Lynch napovedala še ostrejši boj zoper korupcijo v nogometu. Dopolnila je obtožnico, v kateri različnim funkcionarjem očita prejemanje podkupnin v skupni višini več kot 200 milijonov dolarjev. Dopolnjena obtožnica naj bi razkrila tudi nove podrobnosti v povezavi z domnevnim podkupovanjem pri izbiri gostiteljev svetovnega prvenstva, ki bo leta 2022 v Katarju.