Najdražja beseda v ligi NBA? Očitno beseda kaj. Tako so mediji onkraj Atlantika pospremili prvo izključitev Gorana Dragića na NBA tekmi v njegovi karieri. Ekipa Miami Heat je v nedeljo zvečer po slovenskem času pred domačimi navijači ugnala ekipo Portland Trail Blazers, prvi organizator igre moštva s Floride pa je moral zaključek tekme spremljati iz slačilnice, saj je minuto in 37 sekund pred koncem tretje četrtine prejel drugo tehnično napako. Po dosojenem prekršku se je obrnil k sodniku Jamesu Williamsu in izrekel zgoraj omenjeno besedo, ta pa ni imel milosti in ga je poslal pod prho. Dragić bo moral za izključitev po pravilniku lige NBA plačati 2000 dolarjev, tekmo pa je končal z osmimi točkami in prav toliko asistencami.

»Dajte no, pa saj to je Goran Dragić. Česa takega v svoji karieri še nisem videl. Igralci so sodnikom izrekli že marsikaj hujšega, a zaradi tega niso bili izključeni,« je v bran svojemu soigralcu stopil Chris Bosh, ki je v zadnjem času v vse boljši formi, kar se kaže tudi v rezultatih moštva. K četrti zmagi na petih tekmah je prispeval 29 točk, Miami pa se je znova približal vrhu v izredno izenačeni vzhodni konferenci. Moštvo trenerja Erika Spoelstre je preobrat doseglo prav v zadnji četrtini, v kateri je zajetno minutažo zaradi odsotnosti Dragića dobil Beno Udrih. V 20 minutah je Šempetrčan dosegel točki in asistenci.

»V slačilnici sem hodil v krogih, saj sem bil izredno jezen. Sodniku sem po dosojenem prekršku dejal samo: 'Kaj?' Tekme nato sploh nisem mogel gledati. Ujel sem samo zadnjih nekaj minut, potem pa sem odšel pod tuš,« je o dogajanju po izključitvi povedal Goran Dragić, ki zadnje dni igra z natrganimi ligamenti v desni roki, zato mora ves čas nositi posebno opornico. S sodnikovo odločitvijo se ni strinjal niti trener Erik Spoelstra: »Prvo tehnično napako je prejel upravičeno. Druge pa si gotovo ni zaslužil. Dragić je, kar se vedenja na košarkarskem igrišču tiče, pravi gospod, zato si take obravnave s strani sodnika Williamsa ni zaslužil.«

Blažič boljši od Nachbarja in Slokarja

Slovenski košarkarji so bili na evropskih parketih minuli konec tedna večinoma uspešni. V 11. krogu španskega prvenstva je Jaka Blažič s 16 točkami prispeval levji delež k zmagi Laborala Kutxe proti Sevilli, za katero je Boštjan Nachbar dosegel 13 točk, Uroš Slokar pa 4. Gran Canaria Alena Omića (12 točk in 8 skokov) je bila uspešnejša od Murcie, Real Madrid Luke Dončića (3 točke in 4 asistence) pa od Andorre. V le 12 minutah na parketu se je izkazal Mirza Begić, ki je dosegel 9 točk, a je Bilbao klonil proti Estudiantesu.

V Turčiji je Banvit Gašperja Vidmarja dosegel že četrto zaporedno zmago. Tokratna žrtev je bil Yesilgiresun. Osemindvajsetletni Ljubljančan je k zmagi prispeval 8 točk in 5 skokov. Solidna tekma je v dresu Istanbula BB uspela Jaki Klobučarju (8 točk in 6 asistenc), a je njegovo moštvo klonilo proti Ušaku in še vedno zaseda zadnje mesto na lestvici. Jureta Balažića z Banvitom pod vodstvom novega trenerja Stefanosa Dedasa tekma 11. kroga proti Anadoluju Efesu čaka danes. V ligi VTB je bil s Himkijem proti Minsku po podaljšku uspešen Zoran Dragić, ki je dosegel 10 točk v 18 minutah, medtem ko se v Nemčiji pri zmagi Oldenburga proti Göttingenu Klemen Prepelič v 23. minutah ni vpisal med strelce.

Dokazali nasprotno

Po koncu prvega dela tekmovanja v evroligi in evropskem pokalu so na svoj račun prišli zagovorniki lige ABA. Potem ko je javnost letošnjo izvedbo jadranskega tekmovanja označila za najslabšo do zdaj, so rezultati klubov v evropskih tekmovanjih to demantirali. Cedeviti in Crveni zvezdi se je uspelo uvrstiti med šestnajst najboljših moštev na stari celini, v evropskem pokalu pa je napredovala Olimpija, medtem ko je Budućnost izpadla. Vse tri predstavnike lige ABA v nadaljevanju evropske sezone čakajo izredno težke tekme. Cedevita in Crvena zvezda bosta v evroligaški skupini F moči merili s Fenerbahčejem, Anadolujem Efesom, Panathinaikosom, Darušafako, Lokomotivom Kubanom in Unicajo, Ljubljančane pa v evropskem pokalu čakajo obračuni z Maccabijem, Unicsom iz Kazana in Nižnim Novgorodom.