Košarkarski navdušenci v Miamiju so te dni na nogah. Razlogov je več. Njihovi ljubljenci so v zadnjem tednu ugnali ekipi Oklahoma City Thunder in Cleveland Cavaliers, pri katerih proti nekdanjemu moštvu ni zaigral LeBron James. S tem je moštvo s Floride dalo vedeti, da računajo na najvišja mesta v letos izredno izenačeni vzhodni konferenci, kjer prvega in enajstega ločijo le trije porazi. Še najbolj pa je navijače na zadnjih dveh obračunih navdušil Goran Dragić. Slovenski košarkar je prikazal odlični predstavi in nakazal, da je slaba forma na začetku stvar preteklosti.

Wade in Bosh vesela Dragićevega napredka

Ko je Goran Dragić poleti z ekipo Miami Heat podpisal petletno pogodbo, vredno 85 milijonov dolarjev, so v vodstvu trikratnih NBA prvakov računali na to, da bodo dobili igralca, ki je v zadnjih sezonah navduševal pri klubu Phoenix Suns. A vsaj na začetku so bili nekoliko razočarani. Gogi namreč na uvodnih šestnajstih tekmah ni deloval prepričljivo. Grešil je pri odprtih metih in bil slab v prodorih, kar je njegovo glavno orožje. Razlogov za to je bilo več. Dragić prvič v karieri poleti ni bil del slovenske reprezentance, zaradi česar je bila njegova rutina drugačna kot v preteklosti, ko je z velikega tekmovanja v ligo NBA prišel v odlični formi. Poleg tega je filozofija igre pri Miamiju nekoliko drugačna kot pri Phoenixu, ob tem pa ima Goran ob sebi še igralca, kot sta Dwyane Wade in Chris Bosh, ki imata žogo rada čim več v svojih rokah. Vse to je najboljšega slovenskega igralca vrglo s tira, a je bilo hkrati jasno, da je samo vprašanje časa, kdaj bo ujel formo in kemijo s soigralci.

»Tokrat se je vse zdelo drugače. Že ko sem vstopal v dvorano, sem to začutil. Nato mi je šlo vse od rok,« je po zmagi proti Oklahomi Cityju od veselja žarel Goran Dragić. Čutil je, da utegne biti odlična predstava proti moštvu Kevina Duranta in Russella Westbrooka prelomna, kar je potrdil že na naslednji tekmi proti Clevelandu, kjer je dosegel 17 točk in osem asistenc. Slovenski košarkar je očitno končno našel svoje mesto v moštvu Miamija, kar pozdravljajo tudi njegovi soigralci, ki se zavedajo, da lahko s pravim Dragićem v letošnji sezoni pridejo visoko. »Pogovarjali smo se z njim in ga spodbujali, naj igra svojo igro. Zdelo se nam je, da pri igri preveč razmišlja. Ko smo analizirali situacije, smo mu govorili, naj bo agresivnejši. Vedeli smo, da je samo vprašanje časa, kdaj se mu bo odprlo,« je povedal Chris Bosh. Podobno je menil tudi prvi zvezdnik moštva Dwyane Wade. »Zdaj ga je lepo gledati. Njegova situacija ni lahka, saj mora razigrati soigralce, a hkrati želimo, da dosega tudi točke. Zdi se, da se je pri nas končno ustalil.«

Blažič z Laboralom Kutxo med najboljših 16

Dober konec tedna v individualnem smislu je za slovenskimi igralci v španskem državnem prvenstvu. Alen Omić, ki na Kanarskih otokih postaja ljubljenec domačih navijačev, je k zmagi Gran Canarie proti Monbusu prispeval 17 točk in devet skokov, z moštvom pa zaseda visoko šesto mesto na lestvici. Uspeha se je z Realom Madridom veselil tudi mladi Luka Dončić, ki je dosegel pet točk, v 22 minutah na parketu pa skupaj s soigralci ustvaril kar 21 točk prednosti. Bolj kot na zadnjih tekmah je bil razpoložen Jaka Blažič (14 točk), a je Laboralu Kutxi spodrsnilo proti Tenerifeju. Baski so si sicer med tednom z zmago proti Limogesu (Blažič 4 točke) že zagotovili vstopnico med šestnajst najboljših moštev v evroligi, kar je po osmem krogu uspelo še Anadolu Efesu in Žalgirisu. Dobra tekma je uspela tudi članoma Seville Boštjanu Nachbarju in Urošu Slokarju. Prvi je dosegel 14, drugi pa sedem točk, a sta morala priznati premoč edinemu letos še neporaženemu moštvu španskega prvenstva Valencii.

Za mesto v drugem delu evrolige bo v zadnjih dveh krogih trepetal Zoran Dragić, ki je s Himkijem izgubil v Beogradu proti Crveni zvezdi. Slovenski reprezentant je bil s 14 točkami tretji strelec moštva, ki je sinoči v ligi VTB gostilo Kuban. V turškem prvenstvu sta se v 9. krogu pomerila »slovenska« Gaziantep in Istanbul BB. Uspešnejša sta bila Jure Zdovc in Jure Balažić, ki je k zmagi prispeval 12 točk in pet skokov. Jaka Klobučar je pri poražencih dosegel devet točk in šest skokov. Še naprej ima dobro sezono Gašper Vidmar, ki je k zmagi Banvita proti Konyasporu dodal 13 točk. V Nemčiji je Klemen Prepelič z Oldenburgom porazil znanca Olimpije iz evropskega pokala Bonn, ki je zbral že deset zaporednih porazov. Bistričan je v 23. minutah dosegel sedem točk.