Banka Slovenije je Savi odvzela dovoljenje za kvalificirani, 44-odstotni delež v Gorenjski banki. Postopek je začela konec julija zaradi finančne nestabilnosti njenega največjega lastnika.

To pomeni, da Sava ne bo mogla glasovati na skupščinah, odločitev o imenovanju novih nadzornikov in drugih pomembnih vprašanjih, na primer statutarnih spremembah, pa bo v rokah drugih delničarjev banke. Za Savo je drugi najpomembnejši delničar Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) z več kot štiriodstotnim deležem, sledijo Zavarovalnica Triglav, Iskratel... Po za zdaj še neuradnih informacijah bo Sava proti centralni banki sprožila sodni spor oziroma se bo na njeno odločbo pritožila.

Banka Slovenije odvzame dovoljenje za kvalificiran delež, če obstaja verjetnost, da banka zaradi imetnika kvalificiranega deleža banke (Save, op.p) ne bo sposobna spoštovati pravila o upravljanju s tveganji ter izpolnjevati zahteve in bančne predpise. Banka Slovenije je ugotovila, da Gorenjska banka v postopku prisilne poravnave Save, ki je hkrati dolžnik Gorenjske banke, ravna drugače kot v drugih primerih, kjer se je banka do sedaj vedno zavzemala za temeljito prestrukturiranje terjatev. »Obstaja verjetnost vpliva Save na Gorenjsko banko,« ocenjujejo v Banki Slovenije.

V odločbi o začetku postopka za dovoljenja za kvalificiran delež sicer mrgoli navedb, ki se podvajajo s trditvami DUTB o finančnem položaju Save in domnevni povezanosti Gorenjske banke in Save. DUTB, kot je znano, z vodstvom Save bije boj za obvladovanje postopka prisilne poravnave. Kot je nedavno razkril časnik Finance, so centralni bankirji v odločbi o začetku postopka o odvzemu dovoljenja za delež Save v Gorenjski banki skorajda dobesedno prepisali ugotovitve o povezanosti, ki jih je za DUTB pripravila družba KF Finance. To zastavlja vprašanje neodvisnosti dela centralnih bankirjev.

Do konca leta bodo v Gorenjski banki izpeljali 13-milijonsko dokapitalizacijo, ki jo zahteva centralna banka. Sava pa je v programu prestrukturiranja predvidela prodajo deleža v banki, do katere naj bi prišlo v prihodnjem letu. Prodajo sicer zdaj v odločbi od Save zahteva tudi Banka Slovenije.