Slovenska reprezentanca v smučarskih skokih z zvrhano mero optimizma nestrpno pričakuje tekmi za svetovni pokal v Engelbergu, ki sta tudi generalka za novoletno turnejo. V včerajšnjih kvalifikacijah, kjer je tekmovalcem vseskozi pihal veter v hrbet, je zmagal 19-letni Kamničan Anže Lanišek. S petim mestom je prijetno presenetil 16-letni Domen Prevc, na tekmo pa so se uvrstili še Robert Kranjec (19. mesto), Anže Semenič (29.) in Jurij Tepeš (35.), medtem ko je Peter Prevc le treniral, saj je kot vodilni v svetovnem pokalu na tekmo že vnaprej uvrščen.

»Že na treningu je bilo zelo dobro, v kvalifikacijah pa odlično. Lanišek je zelo močan, kar je dober obet za tekmo. Domen Prevc je bil peti brez telemarka, zato sem ga vprašal, če tega elementa v mladinski šoli ne učijo. Kranjec je iz skoka v skok boljši. Tepeš je bil v ozadju, ker v zraku ni imel dobrega občutka, zato bo za tekmo zamenjal dres,« je nastop petih slovenskih kvalifikantov ocenil vidno zadovoljni selektor Goran Janus. Peter Prevc je imel le v drugi seriji za trening (131 m – 3. izid) skok v skladu s slovesom nosilca rumene majice, sicer pa je pristal pri 124 metrih (28. izid prve serije za trening) in 119 metrih (peti izid med vnaprej uvrščenimi tekmovalci). »Za Petra je bil petek le trening, na katerem je preizkušal nove čevlje, a vse skupaj ni bilo dobro, zato bo na tekmi nastopil v starih. Za obrambo rumene majice bomo imeli že dopoldne lažji kondicijski trening, nato pa skušali na tekmi čim bolj uživati. Veter tukaj piha v hrbet, a mi smo v takšnih razmerah veliko trenirali v Kranju. Želja je vseh šest tekmovalcev v točkah,« je končal Janus.

Vsak skok Laniška na daljavo pozorno spremlja Aleš Selak, klubski trener v SSK Mengeš: »Le vprašanje časa je bilo, kdaj bo začel skakati dobro. Do preklopa je prišlo, ko je uredil stvari v glavi. Če se malo pošalim, imajo v družini Prevc gumb proti stresu vgrajen že serijsko, pri Lanišku pa je to dodatna oprema, ki jo je bilo treba doplačati. Je velik talent, obenem pa človek navdiha z nekaj balkanske predrznosti in flegmatičnosti.« Lanišku se obrestuje, da ni odpotoval v Kuusamo, kjer sta tekmi nato odpadli in je medtem s trenerjem reprezentance B Igorjem Medvedom ter Alešem Selakom treniral doma in veliko pridobil na mirnosti.

V vseh treh skokih je bil najboljši Avstrijec Stefan Kraft (133,5 m, 137,5 m, 133 m), lanski skupni zmagovalec novoletne turneje. Dobra predstava Avstrijcev je povezan tudi s tem, da so minule dni trenirali v Engelbergu, potem ko so po slabem začetku sezone (le ene stopničke z drugim mestom Hayboecka v Nižnjem Tagilu) že pojavile zahteve po zamenjavi glavnega trenerja Heinza Kuttina in vrnitvi Alexa Pointnerja. Ker še ni dovolj izboljšal forme, bo tekmi v Engelbergu izpustil Gregor Schlierenzauer. Nemec Severin Freund je imel na treningu obakrat drugi dosežek (129,5 in 134 m), v kvalifikacijah pa ni nastopil.

Izidi kvalifikacij: 1. Lanišek (Slo) 135,7 (133), 2. Stoch (Pol) 134,8 (132,5), 3. Hauer (Nor) 136,6 (135), 5. D. Prevc 128,3 (134), 19. Kranjec 115 (124), 29. Semenič 110,3 (120,5), 35. Tepeš (vsi Slo) 108,4 (118,5), vnaprej uvrščeni na tekmo: 1. Kraft (Avs) 133 m, 2. Freitag (Nem) 128, 3. Gangnes (Nor) 126, 5. P. Prevc (Slo) 119).