Najboljši slovenski športnik zadnjih let Peter Prevc je minuli konec tedna znova blestel. Svoje 29. stopničke v svetovnem pokalu je včeraj dosegel v olimpijskem Lillehammerju, potem ko je na srednji skakalnici zaostal le za Kennethom Gangnesom. 27-letni Norvežan nastopa na tekmah svetovnega pokala od leta 2008, prvič pa se je v najboljšo deseterico uvrstil februarja letos v domačem Vikersundu. Torej na tisti zgodovinski tekmi, na kateri je Peter Prevc kot prvi smučarski skakalec v zgodovini poletel četrt kilometra ter dosegel eno od svojih šestih posamičnih zmag. Gangnes je bil minuli konec tedna najboljši posameznik na domačem prizorišču, saj se je v soboto na več kot dve uri dolgi tekmi z le eno serijo prvič uvrstil na zmagovalni oder (za desetinko je zaostal le za Nemcem Severinom Freundom). Včeraj je v veličastno ugnal svetovno konkurenco, potem ko se je v slogu največjih mojstrov ubranil napada najboljšega slovenskega smučarskega skakalca.

Norvežani so na domačem prizorišču blesteli na vseh področjih. Najboljša skakalca minule zime Freund in Prevc sta bila edina na zmagovalnih stopničkah, ki ne tekmujeta za Norveško. Poleg Gangnesa sta bila namreč domača junaka še tretjeuvrščena Johan Andre Forfang in Andreas Stjernen. Ta se je včeraj prepričal, kako kratka je pot od junaka do bedaka. Tik pred prvim skokom je bil namreč zaradi nepravilnosti pri dresu diskvalificiran. V dveh dneh so diskvalificirali kar enajst skakalcev, med njimi je bilo pet Norvežanov. »Prav je tako. Menim, da morajo biti kontrole redne in dosledne,« je kontrolorje pohvalil glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus.

Največ so pokazali Nemci, Norvežani in Slovenci

Severin Freund, Kenneth Gangnes in Peter Prevc, ki so po treh posamičnih tekmah vodilni tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala, niso bili edini junaki skakalnega konca tedna. Nase je znova opozoril Domen Prevc. 16-letni ljubitelj mehanske fizike je potrdil, da sijajen začetek sezone izpred dveh tednov v Klingenthalu ni bil naključje. Mlajši Prevc je bil v soboto z osmim mestom najboljši Slovenec (starejši brat je bil enajsti, Anže Lanišek je z 19. mestom dosegel rezultat kariere, Jurij Tepeš, Anže Semenič in Robert Kranjec pa so ostali brez točk). Včeraj je Domen Prevc pokazal, da zna tudi odlično napasti, saj je z 19. mesta po prvi seriji napredoval na dvanajsto. Robert Kranjec je s 30. mestom osvojil prvo točko svetovnega pokala v novi sezoni, Jurij Tepeš si je za 26. mesto prislužil pet točk, Anže Lanišek je zgrešil finale za eno mesto, Anže Semenič pa je izpadel v kvalifikacijah. Med reprezentancami so sezono najbolje začeli Norvežani, Nemci in Slovenci, medtem ko Avstrijci še vedno čakajo na svojo prvo uvrstitev na zmagovalni oder.

»Vikend se je kar vlekel. Z vsakim skokom sem se počutil bolje, zato je bil zadnji tudi najboljši,« je nekaj minut po razglasitvi najboljših povedal Peter Prevc. »Generalno gledano sem lahko zadovoljen. Moje mnenje je, da je bolje, da smo izvedli dve tekmi na srednji skakalnici, kot pa se vrnili domov brez tekem,« je odgovarjal Prevc. Na vprašanje, če je v Lillehammerju pokazal svoj trenutni maksimum, se je nasmehnil in odgovoril v nogometnem žargonu, da je pač dal vse od sebe. Ponovil je izjave iz preteklosti, da idealnega skoka skoraj ni, da so tako v športu kot življenju vselej rezerve. »Ko bom čez dva dni pogledal posnetke, bom gotovo našel kup stvari, ki bi se jih dalo izboljšati,« pravi slovenski junak, ki v soboto ni bil jezen, ker ga je premagal mlajši brat: »Lepo je opazovati brata, ki se tako hitro približuje vrhu. Ko me je v soboto premagal, sem mislil, da me bo kaj zabolelo. A me ni. Nasprotno, bil sem izjemno zadovoljen. Želim mu, da bi sezono nadaljeval tako umirjeno, kot jo je začel.«

Goran Janus je potrdil, da je bil tekmovalni vikend dolg in naporen. Povedal je, da je bila sobotna preizkušnja v nasprotju z nedeljsko prava loterija. »Z rezultati sem zadovoljen. Skakanje na manjših napravah nam ne ustreza najbolj, a smo se kljub temu izkazali. Dosegli smo nekaj vrhunskih uvrstitev. Pohvale si zasluži Domen Prevc za včerajšnji finalni nastop. Zadovoljen sem tudi z Anžetom Laniškom. Naslednje preizkušnje svetovnega pokala bodo na večjih skakalnicah in menim, da bomo na njih bolj uživali,« optimistično zre v prihodnost najbolj znan slovenski trener zimskih športnih panog.

Goran Janus: V življenju je treba biti potrpežljiv

Sijajna statistika Petra Prevca na tekmah svetovnega pokala ima pri 29 uvrstitvah na zmagovalni oder le eno lepotno napako. Gorenjec je bil ob šestih zmagah in devetih tretjih mestih kar 14-krat drugi. Podrobna statistika drugih mest razkriva, da ga je premagalo kar dvanajst različnih smučarskih skakalcev. Le Severin Freund je Prevca ugnal trikrat, drugih enajst skakalcev pa po enkrat. Najboljšega slovenskega športnika zadnjih let so na tekmah svetovnega pokala ugnali po trije Norvežani (Kenneth Gangnes, Daniel Andre Tande in Anders Bardal) in Avstrijci (Stefan Kraft, Thomas Diethart in Gregor Schlierenzauer) ter po en Poljak (Kamil Stoch), Čeh (Roman Koudelka) in Japonec (Noriaki Kasai).

»Kdaj se bo začela serija zmag? Lahko je reči, težje pa je narediti. Pustimo času čas, da se vse skupaj lepo razvije,« odgovarja Peter Prevc. Trener Goran Janus pa dodaja: »V življenju je treba biti potrpežljiv in tako je tudi v športu.«

Slovenska reprezentanca se bo iz Lillehammerja vrnila danes. Jutri se bo Peter Prevc udeležil prireditve Športnik leta v Cankarjevem domu, v sredo pa bo z reprezentanco odpotoval v Nižnji Tagil. V Rusijo ne bo odpotoval Domen Prevc, ki se bo v teh dneh posvetil šolskim obveznostim in treningu, v reprezentanci pa ga bo zamenjal Jernej Damjan.