Bojan Špiler, predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Laško, je že lani v svojih gasilskih vrstah našel nekaj somišljenikov, ki so bili pripravljeni seči v lasten žep in v teh predprazničnih dneh kupiti nekaj osnovnih prehrambenih izdelkov za tiste, ki si jih ne morejo privoščiti. Ker je bila akcija že lani dobro sprejeta, niso niti za trenutek razmišljali, ali bi se je lotili tudi letos.

Še več, še razširili so jo in k sodelovanju povabili osnovno šolo Primoža Trubarja iz Laškega. Tako zbrana živila in tudi nekaj oblačil so tudi letos podarili območnemu združenju Rdečega križa Laško, ki dobro pozna položaj na terenu in bo zbrano pomoč namenil tistim, ki jo najbolj potrebujejo. Lani so s paketi iz te akcije obdarili 32 družin, letos pa morda še kakšno več. »Niti za trenutek nismo razmišljali, da se ne bi odzvali,« je dejal tudi ravnatelj Marko Sajko, vesel, da so se akciji pridružili še učitelji iz podružnične šole Jurklošter. In kaj vse so nakupili? »Največ je moke, mleka, olja, konzervirane hrane, testenin in tudi sladkarij, ker želimo, da bodo tudi otroci srečni,« je strnil vsebino zbranega Špiler, medtem ko so gasilci s škatlami že polnili avtomobil laškega Rdečega križa.

»Gasilcem sem za to njihovo gesto zelo hvaležen in se jim v imenu vseh, ki bodo v teh dobrotah uživali, zahvaljujem,« pa je dejal sekretar laškega Rdečega križa Vlado Marot. Spomnil je še, da humanitarne organizacije letos še niso prejele hrane iz sklada za pomoč EU. »V teh dneh naj bi sicer že dostavili v skladišča testenine, a moramo počakati še na druga živila, da bomo lahko sestavili pakete in jih razvozili ljudem po terenu,« pravi Marot. mm