Ko smo se med pripravljanjem intervjuja, ki smo ga objavili v sredini številki Dnevnika, dobre pol ure družili s trenerjem nogometašev Olimpije Marijanom Pušnikom, z ničimer ni nakazal, da bo moral kmalu nepričakovano zapustiti ljubljanski klub. Prednost Olimpije pred Mariborom se je v zadnjih dveh tekmah res znižala z osmih na tri točke, a Pušnik je že pripravljal načrt zimskih priprav za spomladanski del. Javna skrivnost je bila, da Pušnik in športni direktor Ranko Stojić nista v najboljših odnosih, čeprav sta uradno zatrjevala, da odlično sodelujeta, potem ko sta potrebovala dva meseca, da se bolje spoznata. Pušnik se je znašel pod udarom kritik Stojića že po izpadu Olimpije v četrtfinalu slovenskega pokala proti Celju. Še posebno kritičen pa je bil Stojić po senzacionalnem porazu v Krškem, ki je sodu očitno izbil dno.

Dve uri sta minili od šokantne govorice, da 55-letni Pušnik nepričakovano zapušča klop Olimpije, do uradne potrditve. Vmes je bil v klubu buren sestanek s Stojićem in Pušnikom v glavni vlogi, zraven pa sta bila še Sebastjan Cimerotić in Mandarićev nečak Ranko Lončar. Predsednik kluba, 77-letni Milan Mandarić, je deloval na daljavo iz ZDA, kamor je zaradi zdravstvenih razlogov odpotoval takoj po prodaji Andraža Šporarja v Basel, torej še pred zadnjo tekmo v Krškem.

Pušnik izgubil službo in se za las izognil prometni nesreči

Iz kluba sploh ni bilo uradnega pojasnila, zakaj so se sporazumno, kot so zapisali v uradni verziji, razšli s Pušnikom. V sporočilu za javnost so le zapisali, da se Pušniku iskreno zahvaljujejo za vse, kar je storil za klub v minulih šestih mesecih. »Njegov prispevek k uspehom Olimpije in trenutnemu prvemu mestu na lestvici je več kot očiten,« smo lahko prebrali. Stojić je priznal, da je bil nezadovoljen s predstavami že na zadnjih štirih tekmah, zato je do zamenjave trenerja prišlo v dobrobit kluba.

Marijan Pušnik je takoj po sestanku sedel v avtomobil in se odpeljal domov v Dravograd ter na poti skoraj doživel prometno nesrečo zaradi voznika, ki je prehiteval v škarje. »V uradni izjavi je zapisano vse. Razšli smo se sporazumno in ni kaj dodati,« je bila prva reakcija Marijana Pušnika, ki ni hotel pojasnjevati, kaj je bil razlog za slovo že po pol leta. Ko smo pričakovali, da bo odložil telefon, se je le malo razgovoril: »Zdaj bo veliko zgodb in teorij zarote. Po nikomer ne bom pljuval, ostajam trdno na realnih tleh in imam svoje argumente. Vesel sem, da Olimpijo zapuščam na prvi stopnici slovenske lige in izredno dobrih temeljih za prihodnost. V pol leta ni bilo možno narediti več. Najbolj sem vesel vrnitve gledalcev na stadion. Ljubljanskim navijačem smo vrnili upanje v nogomet. Pod našim vodstvom in po zaslugi predsednika Milana Mandarića smo s prodajo Šporarja naredili največji prestop v zgodovini slovenskega klubskega nogometa. Olimpiji želim, da osvoji naslov prvaka. Po takšni izkušnji dvomim, da bom še kdaj deloval v slovenskem nogometu. Ne bodo me še enkrat speljali na led.«

Novi trener iz Srbije ali zahodne Evrope

Še preden se je Pušnik pripeljal domov na Koroško, so se že pojavile govorice, da bo trenersko kariero nadaljeval na Japonskem, kjer je že deloval v drugoligašu Fukuoki. »To je tipičen primer teorije zarote. Da bi iskal že drugi klub in imel kombinacije. To je smešno. Kakšna Japonska? Da greš tja za trenerja, veš že leto dni vnaprej,« je odgovoril Pušnik. Končal je z mislijo: »Čas celi rane in razkrije resnico. Nogomet ti enkrat nekaj da, drugič pa vzame.«

Ker je pred nogometaši mesec dni dolg zimski premor, ima vodstvo kluba (Mandarić se bo iz ZDA vrnil 4. januarja) dovolj časa, da poišče novega trenerja. Trenerjev, ki bi radi trenirali Olimpijo, je na desetine. Najpogosteje sta omenjena nekdanji neuspešni selektor Slovenije Slaviša Stojanović in Marko Nikolić iz Srbije, ki je bil nazadnje trener Partizana in je bil že poleti prvi kandidat za trenerja Olimpije. Nikolić in Stojić sta sodelovala že v beograjskem Radu. Govori se tudi o tujcu iz zahodne Evrope. Ker Stojić po Ljubljani razlaga, da so angleški klubi postali uspešni šele, ko so jih začeli voditi tuji trenerji, je očitno, da spomladi na klopi Olimpije ne bo sedel Slovenec.