S porazom v Krškem je uspešna jesen dobila črno piko.

Črna pika je zelo velika. Namesto da bi odšli na zaslužen počitek z lepo zmago in se z dobrimi občutki vrnili na priprave pred nadaljevanjem sezone, bo še kar nekaj časa ostal grenak priokus zaradi nedopustnega poraza v Krškem.

Trener Olimpije ste postali le nekaj ur pred začetkom priprav, na zimski premor greste kot jesenski prvaki.

Zgodilo se je nenadoma, selitve iz Dravograda v Ljubljano nisem načrtoval. Če ne bi bilo spodrsljaja v Krškem, bi bila za nami sijajna polsezona, še vedno pa je odlična. Vse, kar se je zgodilo v petih mesecih, me vendarle navdaja z veliko optimizma. Prvo mesto na lestvici, vrnitev gledalcev v Stožice in prodaja Šporarja so stvari, zaradi katerih je užitek delati v nogometu.

Ko ste prišli v Olimpijo, je nezadovoljni Šporar hotel oditi v Sturm, ekipa vaših sodelavcev je bila povsem drugačna, kot je ob koncu jeseni. Kateri je bil prelomni trenutek?

Največ zaslug za vzpon Olimpije ima predsednik Milan Mandarić, ki je izbral prave ljudi, nas motiviral in s svojo energijo potegnil naprej. Odločilna sta bila njegovo bogato znanje o delovanju v nogometu in s tem občutek za prave poteze. Vse, kar naredi, ima nogometno logiko. Prva poteza je bila dogovor s Šporarjem. Druga je bila oblikovanje ekipe, ki je bila zbrana na hitro, a je sledila naši viziji.

Kako pogosto pride Mandarić v slačilnico?

Redko. Le po koncu tekme, da pohvali igralce. Ko je v Ljubljani, pride tudi velikokrat na trening. Istočasno je strasten navijač in izreden poslovnež, s čimer nas navdihuje, da delamo s še večjim elanom. Spozna se na nogomet, ima oko za pravega igralca, zato mu ne moremo podtakniti povprečneža ali prodati tople vode.

Ste prvi trener nove Olimpije, ki bo z ekipo prezimil na prvem mestu. Ali uživate?

Občutki so različni. Vsi zdaj vidijo le, kako smo odigrali zadnje štiri tekme. 18 krogov smo bili pravi, nato so ritem zmotili odpoved derbija, sneg in mrzlo vreme. Olimpija še ni tako kakovostna, da bi razbila vsakega tekmeca. Po številnih kriterijih je Maribor še vedno boljši od nas, Domžale in Gorica so blizu, mi pa smo si s svojimi igrami priigrali prvo mesto.

Ali je Olimpija prva zato, ker je boljša, kot je bila lani, ali je Maribor slabši, kot je bil lani?

Oboje. Olimpija je napredovala, Maribor je v prvem delu sezone igral slabše kot lani. Mi smo šli od tekme do tekme, želja pa je uvrstitev v Evropo.

Torej s prvim mestom celo prehitevate načrte.

Da. Tega me je malo strah. Imam že dve, tri trenerske izkušnje s sanjskim začetkom, zato mnogi začnejo razmišljati, da je vse samoumevno. Z enako mero truda in odrekanja bo treba nadaljevati. Ne sme biti popuščanja.

Potem ko je Olimpija na 18 tekmah dosegla 50 golov, je zelo padla učinkovitost, saj ste na zadnjih štirih tekmah dosegli le tri gole. Ali je bila sebičnost posameznikov na zadnjih tekmah povezana tudi s tem, da so si skušali izboljšati izhodišče za morebiten prestop pozimi?

V večini primerov je bilo žal tako. Kakovost igralca se ne kaže le v telesni moči in tehničnem znanju, ampak tudi uravnovešenosti razmišljanj pred zaključki sezon in prestopnimi roki. Posamezniki so se hoteli preveč dokazovati. Nekateri so bili z mislimi že na dopustu v toplih krajih, pri prestopih in v novih klubih. Po športnih merilih je sicer normalno, da je prišlo do padca zaradi ritma dveh tekem na teden, poškodb in težkih razmer za treninge. Tudi v drugih ekipah so bila nihanja.

Kaj je bilo v tem delu sezone najboljše in kaj najslabše?

Če se malo pošalim, je bila najboljša in najslabša prodaja Šporarja.

Ob Šporarju sta bila zelo izpostavljena Nigerijec Henty in Argentinec Ontivero, ki je posojeni igralec Galatasaraya. Ali sta to igralca, s prodajo katerih bi Olimpija zaslužila nove milijone evrov?

Pa še kateri od mlajših, kot so Zajc, Kapun, Bajrić, Mitrović... To je velika zasluga našega strokovnega štaba, ki je našel pravo kemijo in vzorec za delo. Najpomembnejši so rezultat, prepoznavnost in nova zgodba Olimpije. Ena od tržnih niš je, da bi v igralni ritem vrnili fante, ki so prišli poškodovani, za kar je primer Ontivera. S takšnimi primeri bi postali zaradi zelo kakovostnega strokovnega dela zanimivi za tuje klube.

Katero je bilo za vas največje razočaranje jeseni?

Ko smo na derbiju z Mariborom napolnili Stožice in se utrdili na prvem mestu s prednostjo sedmih točk, so na naslednjih tekmah s Krko in derbiju z Gorico tribune znova samevale. To je bil velik šok, ki je negativno vplival na fante. Takšne stvari se dogajajo tudi v drugih športih v Ljubljani, saj hodim na tekme v odbojki, košarki in hokeju, na katerih dvorane niso polne. To je posledica stanja duha v družbi.

Ob igralcih ste bili zelo opazni tudi vi ob igrišču v oblačilih zelene barve. Strokovnjaki za modo nad vašim stilom oblačenja niso bili navdušeni.

Na barve se ne spoznam preveč. Z zelenimi oblačili kažem pripadnost Olimpiji.

Imate sloves enega najbolj temperamentnih trenerjev v ligi.

Bil sem precej bolj miren kot v minulih sezonah. Glas povzdignem na igralce, sodniških odločitev ne komentiram z besedami, s katerimi bi jih užalil. Tri četrtine prvenstva sem na klopi sedel v drugi vrsti, zato nisem posebej izstopal. Rad bi se otresel slovesa trenerja, ki veliko skače ob igrišču. Realna analiza pokaže, da so bili drugi trenerji precej več čez dovoljeno linijo in na igrišču, kot sem bil jaz. Za izključitev proti Domžalam me je še danes sram in se trudim, da se ne ponovi več.

Kakšno bo življenje brez Andraža Šporarja?

Težko. Bil je kapetan, prvi strelec prvenstva, asistiral je, z njim smo zmagovali. S pametno politiko je mogoče kupiti vrhunskega igralca in enako kakovostno igrati naprej. Imam seznam želja, a o imenih nočem govoriti.

Kako bi bilo, če bi spomladi napad Olimpije vodila Eleke in Novaković?

Nič ne bi imel proti. Bil bi zelo vesel.

Kako težko bo spomladi ubraniti napad Maribora z drugega mesta, ki zaostaja le tri točke?

Nemiren bo že zimski premor. Maribor bo z nakupi osvežil ekipo, tudi mi še ustvarjamo ekipo. Naše razmišljanje je usmerjeno v oblikovanje kakovostne ekipe, ki bo uspešno igrala v Evropi. Manjka nam še veliko, zato se bodo dogajale spremembe.

Spomladi bo le 14 krogov, kar pomeni, da bodo zimske priprave zelo pomembne.

Da. Ekipa mora biti zelo hitro v formi. Nov derbi z Mariborom bo že druga tekma spomladi, 5. marca. Po koncu spomladi bo zelo malo časa do evropskih tekem, zato so zimske priprave še pomembnejše.

S Celjem ste kot trener že bili v položaju, da postanete prvak, a ste pogoreli. Kaj ste se naučili iz napake?

Upam, da veliko. Ni bila le moja napaka, bili smo mladi in neizkušeni. V Celju pozimi ni bilo možnosti nakupa igralcev z dodano vrednostjo, ampak smo štiri igralce prodali, da smo zapolnili proračun.

Spomladi bo pomembna tudi psihološka pripravljenost. Večina igralcev Olimpije bo prvič v položaju, v katerem lahko osvoji lovoriko.

Na preizkušnji bodo naša kemija, znanje in glave igralcev. Ni najpomembnejše, da znaš dobro brcniti žogo, ampak to, kako se odzoveš na stres in pritisk. Dve tekmi z Mariborom in po ena z Domžalami in Gorico bodo zelo pomembne. Če na njih zmagamo, bomo blizu naslova prvaka.