Kot so sporočili iz Generalne policijske uprave, so današnje aktivnosti nadaljevanje operativnih aktivnosti, ki jih je NPU izvajal že oktobra. V današnjem postopku sicer nikomur niso odvzeli prostosti, ker za to ni podanih zakonskih pogojev.

Sodnica je zaradi tega odredila hišno preiskavo poslovnih prostorov na Trstenjakovi 8 v Ljubljani, kjer je sedež SDS in kjer prostore uporablja tudi Andrej Šircelj.

Tožilstvo namreč sumi, da je Šircelj v sodelovanju z drugimi osebami, ki za zdaj ostajajo neznane, izvršnim direktorjem DUTB Alešu Koršiču, Boštjanu Gjerkešu in Torbjörnu Manssonu pomagal pri zlorabi položaja. Konkretneje naj bi Šicelj, ko se je med 7. in 22. marcem leta 2013 v Ljubljani in Stockholmu dogovoril za sodelovanje z družbo Quartz+Co in Manssonom. DUTB je na podlagi dogovora sklenila svetovalno pogodbo s Quartz+Co, čeprav so domnevno »vsi člani upravnega odbora vedeli, da storitve s strani Quartz+Co nikoli ne bodo opravljene, vsaj ne v celoti«. DUTB je družbi Quartz+Co naposled plačala za storitve, ki jih podjetje domnevno nikdar ni opravilo.

Iskali dokumentacijo o spornih dogovorih z Manssonom in Quartz+Co

NPU je v sklopu današnje preiskave torej iskal dokumentacijo, elektronsko korespondenco in druge dokaze, iz katerih bi bilo razvidno, kdo, kdaj in zakaj je sprejel odločitev za imenovanje Torbjörna Manssona na mesto v.d. izvršnega direktorja DUTB ter družbe Quartz+Co za nudenje svetovalne podpore v obdobju od sredine marca 2013 do naslednje seje upravnega odbora DUTB.

Med preiskavo naj bi preiskovalci zasegli tudi dokumentacijo, elektronsko korespondenco in druge dokaze, ki se nanašajo na usklajevanje zapisa seje upravnega odbora DUTB z dne 7. in 8. marec 2013 (osnutki, elektronska sporočila, podatki o tem, kdaj je bila zapisana zadnja verzija zapisnika seje).

Vlada je Širclja septembra 2013 sicer razrešila s položaja neizvršnega direktorja, ker je ugotovila nezdružljivost poslanske funkcije s položajem neizvršnega direktorja DUTB, ki predstavlja osrednjo orodje za sanacijo razmer v bančnem sistemu.

Odredbo, ki je NPU pripeljala v državni zbor lahko prenesete na povezavi.