V kranjskem političnem zakulisju že dolgo ni bilo tako živahno kot minuli konec tedna. Skupina svetnikov Stranke za napredek krajevnih skupnosti je prejela pobudo Liste za razvoj Kranja Igorja Velova, da se povežejo in tako okrepijo svoj položaj v tihi koaliciji z županom Boštjanom Trilarjem oziroma njegovo listo Več za Kranj. Razmerje v mestnem svetu je pri sprejemanju proračuna in odločanju o podražitvah smetarin zelo pomembno – do zdaj je prav Velov kljub le dvema glasovoma igral pomembno vlogo.

Nejasna pojasnila podpredsednice

Tiho Trilarjevo koalicijo sestavljajo nekdanji člani prvotne in na volitvah podprte koalicije župana Trilarja – to so DeSUS (3 glasovi), NSi (3), Več za Kranj (8), Lista za razvoj Kranja (2) in SLS (1), ki je kot najbolj goreča podpornica prejšnjega župana Mohorja Bogataja zdaj postala Trilarjev zaveznik. Skupaj imajo v 33-članskem mestnem svetu šibko večino 17 glasov.

Poskus Velova, da bi dodatno okrepil koalicijo župana Trilarja in pridobil v svojo skupino tudi Stranko za napredek krajevnih skupnosti, se je končal presenetljivo. Stranka, ki je po smrti mestnega svetnika in predsednika Jožeta Lombarja brez prvega človeka, ima v mestnem svetu dva svetnika – Damjano Piškur in Ignaca Vidmarja, ki je nadomestil Lombarja. Z Velovim sta se sicer pogovarjala o koaliciji znotraj koalicije, a je projekt propadel, ker stranka bivšega župana Mohorja Bogataja zdaj podpira Boštjana Trilarja in njegovo listo Več za Kranj.

Velov nam je potrdil resničnost teh pogovorov, a ni odgovoril na vprašanje, ali po neuspelem združevanju svetnikov njegova lista še podpira Trilarja. Novi svetnik Stranke za napredek krajevnih skupnosti Ignac Vidmar je sicer zanikal, da bi stranka prestopila k Trilarju, a dodal: »Podpiramo dobre predloge župana in nismo avtomatsko proti!« Ni želel povedati, koliko članov ima stranka, kdo so člani organov in vodstva – podpredsednica naj bi bila Damjana Piškur, s katero sta se že posvetovala o korakih stranke. Prav Piškurjeva je bila neuradno že povabljena, da bi sodelovala s Trilarjevo stranko Več za Kranj, a nam na to vprašanje ni jasno odgovorila. »Sem članica Stranke za napredek krajevnih skupnosti,« je bilo njeno pojasnilo. O podpori stranke županu prav tako ni bila jasna in je zatrdila, da vedno dela v dobro občanov Kranja. Iz krogov tistih, ki so si želeli okrepiti moč v županovi neuradni in neformalni politični koaliciji, smo slišali mnenje, da je Piškurjeva pač izbrala županovo stran, ker je bil njen soprog med več kot 100 kandidati izbran za zaposlitev v Mestni občini Kranj v času Mohorja Bogataja – ko je takrat končal svojo kariero v stranki, jo je soproga nadaljevala.

V kranjski opoziciji so trenutno SMC, SD in SDS (skupaj 11 glasov) ter še nekaj manjših list in strank. Volilci so na volitvah sicer izbrali Trilarja, ki je pozneje ob korupcijski aferi s podžupanom Jakobom Klofutarjem razpustil koalicijo SMC, SD, Več za Kranj, Listo za razvoj, DeSUS, NSi z 22 glasovi v mestnem svetu. Zdaj bo lahko kranjski župan vladal tudi po zaslugi podpore prej najbolj zagrizenih nasprotnikov SLS in Stranke za napredek krajevnih skupnosti. Priložnost za potrditev tega, kdo s kom sodeluje, bo že glasovanje o proračunu, podražitvah in kadrovskih zadevah na jutrišnji seji.