Toda na občini so zdaj sprejeli odločitev, da bodo za občane začeli izdajati nov časopis, ki bo prav tako brezplačen. Po naših informacijah bo imel format pravega časopisa in ne snopiča kot Kranjčanka. Zato pripravljajo poseben razpis, s katerim naj bi dobili izvajalca za ta nov medij, v njem pa naj bi opredelili tudi obseg časopisa, pogostost izhajanja in zagotovo tudi predvidene stroške za občinski proračun.

Županov medijski projekt

Kot nam je povedal župan Boštjan Trilar, gre za nov medij, ki ne bo nadomestil Kranjčanke. »Slednja ni v lasti občine in mi v njej samo zakupimo prostor. Nov časopis pa bo drugačen po obliki in vsebini,« je dejal o projektu, ki seveda pomeni tudi nov izdatek za občinski proračun. V njem letos po drugi strani niso uspeli najti sredstev za ureditev dovolj prostora v vrtcih, tako da je brez varstva ostalo okoli 80 otrok.

Od svetnikov, ki smo jih povprašali za mnenje o novem časopisu, je bil še najbolj nazoren Jani Černe iz SD: »Pojma nimamo o kakšnem novem mediju, to je očitno županov projekt in zanesljivo nov strošek v proračunu. Ker ne obstaja nobena koalicija, župan pač lahko sam uresničuje tudi take zamisli.« Novega medija ni želel komentirati Branko Grims iz SDS, svetnica Sonja Mašič iz županove Več za Kranj pa priložnost novega časopisa vidi predvsem v boljšem dosegu pri obvestilih o dogodkih v mestu in podobno.

Izračunov, koliko bo ta nov medij kranjske oblasti stal davkoplačevalce, še ni. Obveščanje javnosti je v Kranju že danes precej zanimivo. Občina recimo plačuje storitve Radiu Gorenc, ki je sicer tržiški radio in je na območju Kranja slabše tako slišen kot tudi poslušan. Letos so mu iz kranjskega proračuna namenili že 12.000 evrov, lani v vsem letu 23.000 evrov, kar kranjsko občino uvršča med pomembne vire prihodkov radia, ki ga sicer kot prokurist vodi brat poslanca Branka Grimsa Andrej in je v večinski zasebni lasti. Radio Kranj (nedavno ga je kupil medijski magnat Leo Oblak) je letos od Mestne občine Kranj prejel okoli 21.000 evrov.

Župan Trilar je dodal, da pogodba z Gorenjskim glasom še ni potekla in da je novi kranjski časopis ne izključuje. Ker je omenjeno podjetje v drugih občinah kot po pravilu zmagovalo na razpisih za izdajo občinskih glasil na Gorenjskem, smo od nekaterih svetnikov že dobili namig, da bo tako tudi z novim kranjskim časopisom.