Kar trinajst igrač je vsebovalo rakotvorne policiklične aromatske ogljikovodike (na kratko PAH). Varnostne težave imajo tako drage kot cenejše igrače, ne glede ali so izdelane na Daljnem vzhodu ali v Evropski uniji. Za večino otrok so prav plišaste igrače prve, s katerimi pridejo v stik. Radi jih stiskajo, z njimi spijo, zlasti najmlajši jih pogosto vtikajo v usta, zato potrošniki upravičeno pričakujejo, da ne vsebujejo škodljivih snovi. Žal rezultati nemške potrošniške organizacije tega ne potrjujejo.

Preverjanje lastnosti in škodljivih snovi

Na testu so preverjali mehanske in fizikalne lastnosti (možnost poškodb in zadušitve), ognjevarnost in prisotnost škodljivih snovi. Pozorni so bili na vse zdravstveno sporne substance: na tveganja zaradi odišavljanja igrač, v barvilih prisotnih alergenih snovi in kemikalij, ki povzročajo raka, preverjali so vsebnost sredstev za zaščito pred ognjem, prisotnost formaldehida, niklja, ftalatov, policikličnih aromatskih ogljikovodikov (PAH) in težkih kovin. Preizkušali so tudi obstojnost materialov na slino in znoj.

Pranje ne pomaga

Nove igrače naj bi pred uporabo obvezno oprali, da odstranimo vse snovi, ki so morda ostale od proizvodnje ali zaradi prevoza, skladiščenja in med prodajo. Kljub temu s pranjem nove igrače ne odstranimo vseh škodljivih snovi, na primer PAH. Potem ko so na testu plišaste igrače prali trikrat po trideset minut v pralnem stroju pri 30 stopinjah Celzija, se je vsebnost teh kemikalij znižala le za malenkost.

Evropska unija zaostruje zakonodajo o PAH v igračah

Učinkov prisotnosti rakotvornih PAH v organizmu ne opazimo takoj, ker delujejo na dolgi rok. Otroci jih med igro zanesejo v usta, v telo jih vnašajo tudi prek kože. Evropska unija je zato že omejila prisotnost osmih rakotvornih PAH, s 27. decembrom letos pa prihajajo v veljavo še nekatere zaostritve glede vsebnostih PAH: gumijaste in plastične igrače odslej ne bodo smele vsebovati več kot 0,5 miligrama na PAH na kilogram. Na aktualnem testu je kar osem od trinajstih igrač, ki vsebujejo PAH, to mejo preseglo.

Kršitev še vedno preveč

V sistemu hitrega obveščanja o nevarnih izdelkih RAPEX je bilo v Evropski uniji v letu 2014 odpoklicanih kar 650 igrač. Na seznamih so se znašle tako igrače iz Evropske unije kot Kitajske, zato potrošniku poreklo izdelka ne da odgovora na vprašanje, ali je igrača varna. Številke in rezultati testa nemške potrošniške organizacije so jasni: proizvajalci morajo narediti korak naprej pri izdelovanju igrač in na trgu ponujati varne igrače. Kot opažajo v Zvezi potrošnikov Slovenije, pa se na sezamu odpoklicanih izdelkov (pre)pogosto najdejo tudi oblačila za najmlajše.

Praktični nasveti ob nakupu plišastih igrač

1. Igračo vzemite v roke. Že v trgovini preverite, ali so vsi deli (gumbi, ušesa, oči …) dobro pritrjeni in preizkusite trdnost šivov.

2. Ima igrača vonj? Odložite jo nazaj na polico.

3. Če kupujte plišasto igračo za najmlajše, ki vse dajejo v usta, izbirajte takšno s kratkimi vlakni. Vedno tudi preverite, ali lahko vlakna izvlečete.

4. Kupujte igrače, ki imajo znak CE! Ta znak je v EU obvezen in predstavlja večjo verjetnost, da je igrača varna, vendar pa znak še ni zagotovilo, da je temu tako.

5. Preverite, ali lahko igračo perete v pralnem stroju. Pred uporabo vsako igračo obvezno operite!

Vir: www.zps.si