Košarkarji Tajfuna ostajajo hit letošnje sezone v ligi ABA. Košarkarska stroka jim je pred sezono napovedovala zadnje mesto in izpad iz lige, a so Šentjurčani verjeli v svojo kakovost in tudi v težkih časih niso vrgli puške v koruzo. Pametne poletne poteze, ko so zadržali jedro moštva in ga glede na prejšnjo sezono še nadgradili, ter vztrajnost so se jim poplačale, saj so v petek proti Sutjeski v 14. krogu prišli do pete zmage v zadnjih šestih krogih in visokega petega mesta na lestvici. Poti iz krize medtem nikakor ne najde Olimpija, ki je proti MZT v Skopju močno razočarala in visoko izgubila, medtem ko je Krka podobno kot proti Crveni zvezdi grozila tudi prvouvrščeni Budućnosti, a na koncu ostala praznih rok.

Potočnik o psihološkem problemu

Olimpija si je proti MZT privoščila nedopusten poraz proti ekipi, ki je bila v slabem stanju in je pred tem izgubila pet zaporednih tekem. Trener Ljubljančanov Gašper Potočnik je tudi zaradi tega pred moštvo postavil imperativ zmage, a kot kaže, igralci še niso dovolj zreli, da bi prenesli tak pritisk. Res je, da imajo zmaji v svojih vrstah letos kopico mladih igralcev, a to ne sme biti večen izgovor za poraze. Nerazumljivo je predvsem pomanjkanje energije v igri, saj bi morali predvsem mladi obrazi prekipevati od želje po dokazovanju. Hkrati svoj del krivde nosijo tudi izkušeni igralci, ki bi morali v takih situacijah potegniti voz. V Skopju je zatajil predvsem Zack Wright, ki je deloval povsem odtujeno in raztreseno, kot da je z mislimi že pri novem klubu. »Glede Wrighta ni nič novega. Poskušali ga bomo zadržati čim dlje. Bomo videli, ali se bomo v sredo uvrstili v drugi del evropskega pokala,« pravi direktor Olimpije Matevž Zupančič. »Očitno je, da imamo psihološki problem. Še pred tednom dni smo igrali dobre tekme. Od včeraj na danes se košarke ne da pozabiti igrati in na nas je, da se sestavimo kot ekipa,« pravi Gašper Potočnik, ki je z igralci proti MZT zaostajal tudi že za 26 točk.

V drugačni situaciji kot Olimpija je Krka, čeprav ima na lestvici zgolj zmago več od Ljubljančanov. Novomeščani so namreč na zadnjih dveh tekmah gostili Crveno zvezdo in Budućnost, ki sta kakovostno precej močnejši, a sta se morali za zmago zelo potruditi. Črnogorsko moštvo je letos izgubilo le dvakrat, a v dvorani Leona Štuklja do konca trepetalo za uspeh, ki jim ga je z dvema trojkama prinesel Nemanja Jaramaz. »Glede na to, da smo brez prvega organizatorja igre, nisem nezadovoljen. V tem trenutku smo pokazali svoj maksimum,« je povedal Krkin strateg Ivan Velić.

Hopsi s premalo Slovenci

V ligi Telemach v 8. krogu večjih presenečenj ni bilo. Zanimivo je, da je bila tekma med Šenčurjem in Hopsi, ki se je končala s 102:89 za gostitelje, na koncu registrirana z 20:0. Razlog tiči v dejstvu, da je moštvo s Polzele na tekmi nastopilo zgolj s šestimi slovenskimi igralci, po pravilih pa bi moralo s sedmimi. Prvi domžalski derbi v ligi Telemach med Heliosom in Lastovko so prepričljivo dobili prvi, Aleš Pipan pa je na klopi Zlatoroga debitiral z visoko zmago proti skromni Elektri. Rogaška in LTH Castings bosta tekmo 8. kroga odigrala 23. decembra.

Liga ABA, 14. krog: MZT – Olimpija 81:62 (Stojanovski 20; Lešić in Lapornik po 18), Krka – Budućnost 78:84 (Sinovec 16, Lapornik 12, Lalić 11, Mulalić 10; Dragičević 20), Sutjeska – Tajfun 51:60 (Vranješ 13; Čebular 16, Bratož in Bolčina po 11), Cibona – Zadar 74:65 (Žižić 15, Šiško in Joksimović po 5; Delaš 13), Igokea – Cedevita 83:90 po podaljšku (Radenović 22, Ćapin 10; Bilan 24), Partizan – Metalac 81:70 (Aranitović 17, Murić 9; Jevtović 14), danes ob 21. uri: M. Leks – C. zvezda, vrstni red: Budućnost 12-2, Cedevita 11-3, C. zvezda 10-3, M. Leks 9-4, Tajfun in Zadar po 7-7, Partizan in Krka po 6-8, MZT, Igokea, Olimpija, Cibona in Metalac po 5-9, Sutjeska 4-10.