Še pred nekaj leti je bilo v središču Ljubljane moč kupiti oblačila prestižnih tujih blagovnih znamk, pa tudi slovenskih vrhunskih tekstilnih podjetij – od Mure in Laboda do Kroja in Gorenjskih oblačil. Vse te družbe so končale v stečaju, zdaj pa bo poleg Metalke trgovine in Modne hiše vrata najverjetneje zaprla tudi trgovina Midas. Tam je namreč potekala prva javna dražba oblačil luksuznih blagovnih znamk, vendar pa dražba ni bila uspešna. Prodanih je bilo namreč le nekaj od 300 kosov oblačil, zarubljenih družbi Aha Midas. Pravzaprav je bilo na dražbi, ki jo je vodil sodni izvršitelj Goran Ivkovič, več novinarjev, snemalcev in fotografov kot potencialnih kupcev.

Dražbo oblačil je sprožil upravnik stavbe, družba PCA zaradi neporavnanih več kot 100 tisoč evrov dolgov Aha Midas. Družba v lasti podjetnice Mojce Lukančič in partnerja Nigela Buxtona namreč ni poravnala rednih stroškov upravljanja objekta, v katerem se nahaja modna trgovina Midas. Med približno 20-timi kupci je bilo tudi nekaj znanih imen oziroma dam iz slovenskega jet seta, ki pa se zaradi navzočnosti medijskih hiš niso odločile za nakup, čeprav so bile cene oblačili prepolovljene oziroma so veljale nabavne cene izdelkov. Sodni izvršitelj Goran Ivkovič je na dražbi prodajal oblačila prestižnih blagovnih znamk od Armanija, Dolce & Gabbane do Diesela in Trussardija. Po slabi uri je Ivkovič ugotovil, da dražba ni uspela, zato bo sledila druga dražba, na kateri bo imela prednost prodaja oblačil v paketu. Nezadovoljstvo zaradi navzočnosti novinarjev, ki naj bi bili krivi za neuspelo prvo dražbo, je izrazila tudi ena izmed vodilnih v trgovski hiši Midas.

Na vidiku še ena dražba Aha Midas

»Drugo dražbo bom sklical v dveh mesecih, ko bomo oblačila prodali v paketu,« je pojasnil Ivković. Izvedeli smo, da je domžalski sodni izvršitelj že našel kupca za preostalo zalogo oblačil. Ivkovič je potrdil, da je med njimi tudi črnogorski trgovec, ki se ukvarja z outlet prodajo. Vendar, kot pravi, se za oblačila zanimajo še drugi trgovci, tudi iz tujine. V prihodnjih dneh pa bo še ena javna dražba, saj mora Ivković prodati preostala zarubljena oblačila družbe Aha Midas. Takrat se bo prodajalo okoli 5.000 kosov ženskih in moških oblačil, spodnjega perila in tudi nakita. »Kdaj bom sklical dražbo bo znano sredi prihodnjega tedna,« je pojasnil sodni izvršitelj.

Mercator prodaja Modno hišo

Na Nazorjevi ulici v neposredni bližini Midasa je že propadla nekdaj zelo obiskana Modna hiša, ki je bila v lasti Mercatorjeve družbe Modiana. V Mercatorju so se maja leta 2012 odločili, da bodo Modno hišo iz poslovnih razlogov zaprli, stavba je bila v denacionalizacijskem postopku. Po pisanju medijev je bila stavba vključena v delitveno bilanco podjetja Mercator Grmada in to kljub temu, da je v zvezi z njo že potekal denacionalizacijski postopek. Domnevno je šlo tudi za nezakonito lastninjenje. Modna hiša, ki je bila pred zaprtjem prenovljena, po več kot treh letih vidno propada. Na Mercatorju so nam na številna vprašanja o tem, kakšna je usoda Modne hišo odgovorili le, da je postopek denacionalizacije končan in da stavbo prodajajo. Na kakšen način poteka prodaja oziroma ali gre za znanega kupca ali pa jo bodo prodali na javni dražbi, pa so na Mercatorju pojasnili le, da o podrobnostih ne želijo govoriti. V tretji propadli blagovnici v središču Ljubljane, Metalki, pa duhovi strašijo že dobro desetletje.