Poslovni imperij nekdanje prve dame Mure Mojce Lukančič se podira. Krovna Aha Skupina in podjetje Memo AB imata blokirane račune, Aha EMS je v postopku prisilne poravnave, pohištvena družba Paron in Aha Mura pa sta v stečaju. V primežu upnikov je zdaj tudi trgovska družba Aha Midas.

Poleti leta 2011 je podjetnica Mojca Lukančič z britanskim finančnikom Nigelom Buxtonom na dražbi kupila podjetja, ki so ostala po stečaju Mure. Po štirih letih in pol, odkar je prišla na pogorišče Mure, pa se Lukančičevi in njenemu partnerju dogaja podobna zgodba: njuno premoženje se prodaja na javni dražbi.

Rubež družbe Aha Midas je sprožil upravnik stavbe, družba PCA, in sicer zaradi neporavnanih več kot 100.000 evrov dolgov. Aha Midas namreč ni plačeval rednih stroškov upravljanja objekta, v katerem je modna trgovina Midas v središču prestolnice. Sodni izvršitelj Goran Ivkovič bo zato v petek na javni dražbi prodajal oblačila prestižnih blagovnih znamk, ki jih prodajajo v trgovini – od Armanija, Dolce & Gabbane do Diesla, Wolforda in Trussardija.

Včeraj smo ob obisku trgovine opazili, da so si nekateri kupci pred dražbo že ogledovali oblačila, ki so sicer že zdaj znižana do 40 odstotkov. Ivkovič je pojasnil, da bo na prvi dražbi oblačila prodajal posamično, paketna prodaja oblačil pa bo na morebitni drugi dražbi.

Na prvi dražbi nabavne cene za oblačila

»Koliko ljudi bo na petkovi dražbi, ne vem, lahko se zgodi, da bo veliko kupcev. Na nedavni dražbi, kjer smo prodajali oblačila, je bilo okoli 20 ljudi. Takrat smo prodali okoli 40 kosov oblačil. Na drugi dražbi pa smo kasneje za znanega kupca vse prodali v paketu,« pravi Ivkovič.

Na prvi dražbi se prodajajo oblačila z nabavnimi cenami, pojasnjuje, torej brez davkov, na drugi dražbi pa se cene lahko spustijo tudi do tretjine vrednosti. »Dame iz slovenskega jet seta so že kupovale oblačila na tovrstnih dražbah,« še razkriva domžalski sodni izvršitelj.

Posamezniki, ki jih nakup oblačil zanima, bodo do izbranih kosov najlažje prišli na prvi dražbi. »Če bo sklicana druga dražba, bo namreč imel prednost že znani kupec, ki bo kupil vse v paketu. Naš interes je, da za upnika iztržimo čim več,« pojasnjuje Ivkovič.

Na petkovi dražbi bo skušal iztržiti okoli 10.000 evrov, sicer pa ima za 30.000 evrov zarubljenih oblačil. Preostale terjatve upnika pa bodo izterjali drugi sodni izvršitelji. »Teoretično obstaja možnost, da bomo vsa oblačila znanih blagovnih znamk prodali na prvi dražbi, ampak meni se to dejansko še ni zgodilo,« priznava. Dodaja, da trgovci, ki se ukvarjajo s tako imenovano outlet prodajo, ne kupujejo na prvi, ampak na drugi dražbi. Na dražbi bodo tokrat starejše kolekcije prestižnih znamk, prodaja pa bo potekala po načelu videno-kupljeno.

»Seveda bodo na voljo garderobe, kjer bodo stranke oblačila lahko tudi pomerile. Vendar, tokrat ne prodajamo obutve ali modnih dodatkov, ampak le moška in ženska oblačila,« je še povedal Goran Ivkovič.

Prestižne znamke gredo za med na začetku sezone

Helena Draškovič, direktorica družbe Magistrat International, ki ima med drugim v lasti Galerijo Emporium v središču prestolnice in trgovino Emporium v BTC, pravi, da o dražbi Aha Midasa sicer ne ve veliko. »Po mojih informacijah pa sicer v modni trgovini Midas že več kot dve leti niso prodajali novih kolekcij. In ker v trgovini zanje že nekaj časa ni bilo zanimanja, ga verjetno tudi na dražbi ne bo,« ugiba Draškovičeva. Po njeni oceni bodo na dražbi starejše kolekcije. V Midasu so na primer prodajali ženske večerne obleke tudi po okoli dva tisoč evrov. V Galeriji Emporium pa je mogoče za toliko na primer kupiti Armanijev zimski plašč najnovejše kolekcije.