Kranjski župan Boštjan Trilar se je namesto urejanja prejšnjega zavoda za turizem raje lotil ustanovitve novega, ki mu je priključil še kulturo. Vodil naj bi ga Tomaž Štefe.

Poslovanje prejšnje direktorice Natalije Polenec, zdaj svetnice županove stranke Več za Kranj, je razčlenila notranja revizija, naročena že leta 2013, ki pa je Trilar javnosti ni nikdar predstavil. Tudi na svetniško vprašanje o reviziji so svetniku SD Janiju Černetu odgovorili le, da je revizija bila, o vsebini pa niso povedali ničesar.

Dnevnik pa je pridobil revizijsko poročilo, ki kaže, da je bilo v času vodenja Polenčeve v zavodu cel kup nepravilnosti. Zlasti to velja za samovoljne odpise terjatev ter sporne pogodbe, ko pri preseganju omejitve 20.000 evrov niso vedno izvedli ustreznega postopka javnega naročanja. Spomnimo, da je Polenčeva računovodskemu servisu plačevala do 5000 evrov na mesec, zavod pa so pretresli tudi notranji spori. Eden od uslužbencev, ki ga je spodila nekdanja direktorica, je zdaj na sodišču dobil spor in to bo kranjske davkoplačevalce ob pravnomočnem izidu lahko stalo lepo vsoto.

Polenčeva nam je zatrdila, da številni problemi, zajeti v revizijskem poročilu, izhajajo iz kadrovske podhranjenosti in razširitve dejavnosti zavoda. Nekdanja direktorica je zdaj del svetniške skupine sedanjega župana Trilarja in po neuradnih podatkih iz stranke je vpeta v vse probleme na področju turizma.

Tomaž Štefe kot rešitelj

Ker Trilarjeva koalicija po dokaj presenetljivem odhodu Polenčeve za direktorico Tehniškega muzeja v Bistri ni bila zadovoljna s predlogom sveta Zavoda za turizem Kranj, da na njeno mesto imenujejo Marijo Zakrajšek Martinjak, ki se je prijavila tudi na novi razpis, so si domislili svojo rešitev. Ustanovili so nov zavod za kulturo in turizem, imenovali »svoj« svet zavoda in izpeljali postopek za imenovanje novega direktorja. Izvedeli smo, da bodo svetniki prihodnji teden na seji mestnega sveta odločali o podpori Tomažu Štefetu kot predlaganemu kandidatu. Seveda pa bo pred tem potrebno soglasje župana Trilarja in njegove stranke, ker v kranjskem svetu deluje nenačelna, tiha ali celo tajna koalicija od marca, ko je svojo koalicijo župan razpustil, ker se zlasti s SD in SMC ni strinjal glede sumov koruptivnosti zoper že prav tako nekdanjega podžupana Jakoba Klofutarja.

Od takrat lahko župan kadruje precej samostojno, uspešno pa je tako že za direktorja kranjskih poklicnih gasilcev kadroval političnega podpornika in prijatelja Tomaža Krišlja. Tudi pri novem zavodu pa je bilo kandidatov in interesov za direktorski stolček veliko in zaznali smo tudi nezadovoljstvo z izborom kandidata, ki ima sicer dolgoletne izkušnje z delom v turizmu. Štefe je končal tudi študij MBA na Bledu in vodil ljubljanski hostel Celica. V Kranju so doslej vsi župani turizmu in s tem občinskemu zavodu pripisovali pomembno vlogo in končno bo v letu 2016 nov zavod z novim direktorjem lahko začel delovati.