Gorenjski muzej zadnja leta pretresajo zgodbe, v katerih je glavno vlogo imela prav zamenjana direktorica Ogrinova. Ker ni izpolnila razpisnega pogoja o opravljenem in ustrezno priznanem izpitu iz tujega jezika, so jo odstavili, nato pa je na dan prišel še cel kup domnevnih nepravilnosti. Znan je primer, ko je strankarskemu znancu iz SDS in kranjskemu mestnemu svetniku Klemenu Valterju za svetovanje pri pravnih zadevah plačala skoraj 20.000 evrov.

Arheologi opozorili na pritiske

Ogrinova je po zamenjavi ostala v muzeju kot kustosinja arheologinja. Prav slovenski arheologi pa prek društva opozarjajo, da jih je Ogrinova seznanila s tem, da ji grozi odpoved delovnega razmerja zaradi kršitev, ki naj bi jih zagrešila. Arheologi ocenjujejo, da »neverjeten, na meji zakonitosti izvajan nadzor« pomeni onemogočanje njenega strokovnega dela, in obenem opozarjajo na namensko kopičenje domnevnih prekrškov, da bi bilo dovolj razlogov za odpoved zaposlitve.

Direktorica Gorenjskega muzeja Marjana Žibert je potrdila resničnost postopka, ki teče proti zaposleni delavki muzeja, a ni želela komentirati podrobnosti, ker to pred koncem postopka ne bi bilo korektno. Kljub temu je pojasnila, da je v muzeju 31 zaposlenih in da se le Ogrinova ne zmeni za opozorila, ko pri njenem delu ugotovijo napake. Neuradno pa smo zvedeli, da kršitve niso nedolžne: šlo naj bi za sum goljufij s potnimi stroški in tudi kršitve glede prisotnosti na delovnem mestu. Včeraj smo večkrat poskusili poklicati Ogrinovo, vendar se na naše klice ni oglašala. šu