Nekdanji kranjskogorski župan Jure Žerjav je s prvim decembrom prevzel vodenje novega Nordijskega centra Planica, nam je potrdil direktor Zavoda za šport Planica Jelko Gros. Na javni razpis za to mesto se je po njegovih besedah prijavilo kar 70 kandidatov, a se med njimi, dodaja, ni bilo težko odločiti za najprimernejšega. »Ker se jaz spoznam bolj na smučarske skoke, je dobro, da je vodja centra podkovan v smučarskih tekih. Jure Žerjav pa je bil trener državne reprezentance v smučarskih tekih, zato se najino znanje in izkušnje dopolnjujejo,« je pojasnil Gros.

Daleč od oči, daleč od srca

»Jure Žerjav ima pomembne vodstvene izkušnje, saj je bil med drugim župan Kranjske Gore,« poudarja Gros. Med županovanjem si je prislužil vzdevek župan brez afer, krajši čas je bil tudi ravnatelj kranjskogorske osnovne šole. Prav pomanjkanje izkušenj z vodenjem na vodstvenih delovnih mestih je bilo za njegove protikandidate usodno. »Za to delovno mesto je pet let tovrstnih izkušenj v skladu s predpisi o zaposlovanju v javni upravi pač treba imeti.« Drugi kandidati, med katerimi je bilo po mnenju Grosa tudi nekaj obetavnih imen, tega kriterija niso izpolnjevali.

»Med drugim je Jure Žerjav tudi izjemno miren človek, preudaren, odprt za nove ideje, med ljudmi ne povzroča razprtij,« dodaja Gros. Njegovo delo je tako vodenje Nordijskega centra Planica, ki ga mora usklajevati z upravo. Odgovoren je tako za razporejanje ljudi na delo, za pripravo poročil, za izdajanje računov in podobo. »Eden od pomembnih kriterijev pri izboru vodje centra je bila tudi bližina kraja bivanja. Naši zaposleni prihajajo iz bližnje okolice, tisti, ki živi najdlje od Planice, je iz Gozda - Martuljka,« opozarja Gros. »Iz izkušenj vem, da za zaposlenega to, da živi daleč od delovnega mesta, torej daleč od oči, pogosto pomeni tudi daleč od srca.«

Žerjav: Ljudje potrebujemo velike izzive

Gros zanika, da bi šlo pri Žerjavovi novi zaposlitvi za izmenjavo uslug. Leta 2009 je namreč prav Žerjav v vlogi kranjskogorskega župana z občine na državo prenesel okoli 47.000 kvadratnih metrov zemljišč, katerih upravljalec je po sklepu vlade postal Zavod za šport Planica. »Čeprav smo v upravljanje dobili nekdanja občinska zemljišča, nam je občina zaračunala okoli 500.000 evrov komunalnega prispevka, z nami je zaslužila, zato je očitek, da zavod komu kaj dolguje, neupravičen,« poudarja Gros. Enako trdi tudi Žerjav in poudarja, da je pri nastajanju planiškega nordijskega centra aktivno sodeloval vse od začetka in ga zato pozna do potankosti. Novo delovno mesto mu, kot pravi, pomeni pomemben življenjski izziv. Poleg skrbi, da bo v centru vse potekalo po načrtih, bo posebno pozornost namenil trženju, da bo center dobro zaživel.