Potem ko je nadškof Stanislav Zore pozval volilce, naj glasujejo proti noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, s katero bi se izenačile pravice raznospolnih in istospolnih partnerstev, smo na Boruta Pahorja, Mira Cerarja, Milana Brgleza in Mitjo Bervarja naslovili konkretna vprašanja glede prihajajočega referenduma, med drugim tudi, kako bodo glasovali čez dober teden dni.

Borut Pahor, predsednik države, je na naša vprašanja odgovoril danes. Iz njegove pisarne so sporočili, da predsednik države razume, da imamo glede teh vprašanj različne poglede, zato tudi vse, ki se o tem javno izrekajo, naj vodijo spoštljiv in strpen dialog. Pahor sicer meni, da novela ZZZR nikomur ničesar ne jemlje, nekaterim pa daje možnost za tisto, česar doslej niso imeli. Zato bo na referendumu glasoval ZA sprejetje novele.

Milan Brglez, predsednik državnega zbora, je že večkrat poudaril, da novelo zakona podpira. Tako je glasoval tudi v DZ. Zavzema se za stališče, da je udeležba na referendumu in volitvah ne samo pravica, ampak tudi dolžnost vsakega državljana. Le tako lahko namreč dosežemo boljše upravljanje države.

Miro Cerar, predsednik vlade, na Dnevnikova vprašanja ni odgovoril. Glede na to, da je predsednik stranke, ki podpira novelo zakona, je pričakovati, da bo na referendumu glasoval za njeno uveljavitev.

Mitja Bervar, predsednik državnega sveta, državljanov ne bo pozival, kako naj glasujejo, saj meni, da je treba spoštovati pravico vsakogar, da izrazi svoje mnenje. Ker se ves čas zavzema za enake pravice vseh državljanov, bo na referendumu podprl novelo zakona. Meni, da bi moral na referendumu vsak glasovati po svoji vesti, ne glede na svetovno nazorsko opredelitev ali versko pripadnost.