»Mrak. Preskočiti je treba zidove,« je družbenopolitično klimo v Sloveniji opisal glasbenik Miha Guštin - Gušti, ki se je pridružil kampanji Čas je ZA. Posamezniki, civilnodružbena gibanja in politične stranke nameravajo prek nje pozvati državljane, naj 20. decembra na referendumu podprejo novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, s katero se pravno izenačujejo pravice raznospolnih in istospolnih partnerstev.

Redna profesorica z ljubljanske filozofske fakultete Ljubica Marjanovič Umek je pojasnila, da razvojna psihologija že dolgo ve, da oblika družine ni glavni razlog za potek otrokovega razvoja, njegove akademske uspešnosti in socializacije. Dokler družba ne razčisti s pojmi in vrednotami, kot so demokratičnost, človekove pravice in vključenost, do takrat je težko pričakovati, da bi otroci imeli možnost razvijati se v različnih oblikah družine. »Različne oblike družine morajo biti razumljene v glavah odraslih,« je poudarila.

Glasbenik Miha Blažič - N’toko je ponovil, da se strpna in odprta družba ne bo razvila sama od sebe. »Noben korak naprej se ne bo zgodil brez angažiranosti in boja čisto vsakega izmed nas. V rokah imamo priložnost, da odpravimo diskriminacijo in omogočimo vsem enakost pred zakonom. To ne bo samo velik korak za LGBT-skupnost, ampak za vso družbo. Čas je, da nehamo opazovati iz foteljev in prevzamemo odgovornost za to, v kakšno smer se bomo kot družba razvili,« je dodal.

Tudi igralka Ana Dolinar referendum razume kot priložnost, da zaživimo v boljšem svetu. »Če je nekje otrok, ki doživlja hudo stisko in se počuti zavrnjenega med vrstniki, je to tudi moja bolečina. Če je nekje otrok, ki se boji odziva staršev, je to tudi moja bolečina. In če je nekje nekdo, ki se mu odrekajo pravice, ki jih jaz sama imam, je to tudi moja bolečina. In bolečina drugega človeka poslabša moje življenje,« je povzela včerajšnji dogodek.