Jutri se bo tudi uradno začela kampanja pred referendumom o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki izenačuje pravice raznospolnih in istospolnih partnerstev. Čeprav katoliška cerkev ne bo sodelovala kot organizatorka kampanje, bo tako kot ob referendumu o družinskem zakoniku tudi tokrat pomembno vlogo pri nagovarjanju volilcev v njenem imenu odigral Tadej Strehovec, generalni tajnik in tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference. Znano je namreč, da je Strehovec lastnik in direktor Zavoda za družino in kulturo življenja, ki že nekaj let sodeluje z Alešem Primcem, glavnim nasprotnikom pravne izenačitve raznospolnih in istospolnih državljanov.

Brez prostora, samo nabiralnik

»Portal 24kul.si je last Zavoda za družino in kulturo življenja ter je kot oglasni prostor brezplačno na razpolago nekaterim civilnodružbenim organizacijam. Upravljata ga Civilna iniciativa za družino in pravice otrok ter koalicija Za otroke gre! V zavodu in na portalu ni redno oziroma honorarno zaposlenih,« povezave s Primčevimi iniciativami pojasnjuje Strehovec. Zavod se financira s prostovoljnimi prispevki, Cerkev pa mu po Strehovčevih zagotovilih finančno ne pomaga. Zanimivo je, da zavod domuje na naslovu viške župnije.

»Zavod v najemu nima prostorov, na tem naslovu ima samo nabiralnik. Glede odnosa s Cerkvijo sporočam, da zavod ne opravlja verske dejavnosti in ne deluje v okviru Katoliške cerkve. Osnovno poslanstvo zavoda izhaja iz načel družbenega nauka Cerkve,« poudarja Strehovec, ki je pred štirimi leti po maši, ki jo je vodil v ljubljanski cerkvi na Viču, pozval vernike, naj podpišejo pobudo za razpis referenduma o družinskem zakoniku. Po maši so se verniki postavili v vrsto in dali svoj glas za referendumsko pobudo.

Portal za širjenje homofobije

Z vsebino prispevkov, ki jih na portalu 24kul.si večinoma objavljajo anonimni avtorji, se je v začetku tega leta ukvarjal tudi Svet za odziv na sovražni govor, ki ga v sodelovanju z varuhom človekovih pravic, ljubljansko fakulteto za družbene vede in Multimedijskim centrom RTV Slovenija koordinira Mirovni inštitut. Prijavitelj je med drugim navedel, da je omenjena spletna stran »v celoti namenjena kvaziznanstvenemu širjenju homofobije in seksizma«.

Svet je po opravljeni analizi ugotovil, da so teksti uperjeni proti vsaj dvema deprivilegiranima družbenima skupinama: proti ženskam, zlasti tistim, ki ne ustrezajo tradicionalnim konceptom ženskosti in ženstvenosti, ter proti gejem, lezbijkam, biseksualnim in transseksualnim osebam. Svet je zato ocenil, »da temeljna sporočila, ki jih generirajo besedila, objavljena na omenjeni spletni strani, ustrezajo kriterijem definicije sovražnega govora Sveta Evrope«.