Ker je zunaj mraz, bomo z vrtnimi opravili počakali in se bolj posvetili »vrtičku v stanovanju«. Praznične lončnice bomo še naprej negovali, saj nam lahko lepšajo dom še dolgo v zimo. V ospredje pa bomo morda dali orhidejo, ki smo jo dobili za darilo.

Trata in okrasne rastline na prostem

trava.jpg

Trato lahko gnojimo kar čez snežno odejo, saj bodo s snegom, ki se bo kasneje topil, v tla pronicala tudi hranila. Po obilnih snežnih padavinah odstranimo sneg z delov trate, ki jih pogosto uporabljamo, da se pod stisnjenim snegom zaradi pomanjkanja zraka ne razvije snežna plesen. V zimah brez snega in z nevarnostjo močne zmrzali naknadno zaščitimo trajnice, rododendrone in vrtnice. Dobra je plast šote, ki je tudi zračna.

Zelenjavni vrt

frost1.jpg

Ko je zunaj še mraz, že delamo načrt za setev in saditev, kjer moramo upoštevati velikost vrta in čas, ki smo mu ga pripravljeni nameniti. Pozabiti ne smemo tudi na kolobarjenje in na setev mešanih posevkov, tudi s cvetlicami in začimbnicami, saj se tako rastline medsebojno varujejo pred škodljivci in boleznimi ter si pomagajo pri rasti.

Za pridelovanje zelenjave v domačem vrtu izbiramo rane in pozne sorte (slednje potrebujejo za razvoj daljši čas) ter si tako zagotovimo svežo zelenjavo z vrta vse od zgodnje pomladi pa tja do zime. Gredico v vrtu lahko namenimo tudi vzgoji krompirja za domače potrebe - na primer kifelčarja, ki bo popestril majske piknike.

Če imamo prostor, vključimo v zelenjavni vrt toplo gredo in kompostni kup. S prvo si bomo zagotovili prostor za čim bolj zgodnjo vzgojo sadik zelenjave in cvetlic, z drugim pa vir naravnega gnojila.

Sadni vrt

drevsadno.jpg

Ob napovedih močnega sneženja podpremo najbolj izpostavljene veje, po sneženju pa z najbolj obteženih previdno stresimo sneg. Orodje za obrezovanje bomo potrebovali v februarju, že zdaj pa preglejmo starega in po potrebi kupimo novega. Poleg dobrih škarij za obrezovanje potrebujete tudi žago za rezanje debelejših vej. Pri obrezovanju moramo paziti, da je obrezana površina čim bolj gladka, saj se bo hitreje zacelila.

Če smo imeli v prejšnjem letu težave s škodljivci in boleznimi, si naredimo škropilni koledar s podatki o času škropljenja določenih sadnih vrst in ustreznih pripravkih. Redno pregledujmo shrambe in kleti z uskladiščenim sadjem in gnile plodove odstranimo. Z gnilimi jabolki postrežemo kosom.