December je čas obdarovanja, radosti, praznikov, kuhančkov, zadnjega veselega meseca, preden stopimo v novo leto polni zaobljub in novih dogodivščin. Pa je res vse tako pozitivno? Ne pozabimo na kosmate, pernate in druge prebivalce naših domov in okolice, ki se zadnjega meseca v letu veselijo precej manj kot mi. Zanje je to obdobje vse prej kot praznično in veselo, saj pokanje petard in ognjemetov slišijo precej bolj intenzivno in glasno kot mi. Zato denar, ki bi ga s petardami v glasnem poku pognali v zrak, raje namenite za druženje s prijatelji, za novoletna darila ali celo v dobrodelne namene.

Petarde? Ne, hvala!

Družba Tam-tam v sodelovanju z Društvom za zaščito živali Ljubljana letos že tretje leto prirejata vseslovensko plakatno akcijo Petarde? Ne, hvala!. Njen cilj je o problematiki uporabe petard osvestiti čim širšo javnost, da neznanje ne bo več izgovor za neprijazno prakso in da bodo otroci deležni čim več pozitivnih zgledov, kako praznovati, ne da bi pri tem ogrožali sebe in drugih. Plakatna akcija bo ta mesec potekala po središčih 23 slovenskih mest in krajev, kjer so petarde tudi doma.

Psi in strah pred glasnimi poki

Zvoki petard in ognjemeta mnoge pse prestrašijo. Strah je pri nekaterih tako močan, da jim povzroči resno psihično obremenitev, ki jih lahko prizadene tako na vedenjski kot tudi na telesni ravni. Takim psom se strah z leti nemalokrat stopnjuje, zato praznično obdobje pokanja v grozo spravlja tudi skrbnike psov. Statistike kažejo, da večini pasje populacije poki povzročajo resen stres, več kot 30 odstotkov psov pa trpi za najhujšo obliko strahu pred glasnimi zvoki. Največ za svojega psa lahko storite sami, zato v prvi vrsti poskrbite za varnost. Tudi če je odlično izšolan, ga vodite na sprehod na povodcu, izogibajte se krajem, kjer je največ možnosti za pokanje, in predvsem pazite, da v paniki ne pobegne.

Ljubljenčki v stanovanju ali hiši

Večina domačih ljubljenčkov ima bolj izostren sluh kot ljudje. Kljub temu, da so varno zaprti v stanovanju ali hiši, jim nenadni zunanji glasni poki povzročajo stres. Predvsem moramo biti pazljivi na manjše vrste živali, ki so izredno občutljive na stres (kunci, morski prašički, papige). V času praznovanja jim uredimo varen prostor v delu hiše, ki je najmanj izpostavljen zunanjemu dogajanju. Če te možnosti nimamo, lahko kletko postavimo pod mizo, uredimo prostor v spodnjem delu omare oziroma čim dlje od oken, da se bodo živali počutile kar najbolj varne. Pomembno je, da tudi sami ostanemo mirni in ne vznemirjamo živali s pretirano skrbjo, saj svoje počutje in obnašanje prenašamo na njih. Če bomo ohranili mirno kri, bodo tudi živali razumele, da ni razloga za paniko, in se bodo hitreje umirile.

Varno zavetje za zunanje živali

Če je le mogoče, v času pokanja omogočimo našim štirinožnim prijateljem varno zavetje v notranjosti hiše, garaži, kleti ali vsaj drvarnici. Za zunanjega psa mreža pesjaka ni dovolj in pes se nima kam umakniti, če po nesreči vanj prileti petarda. V društvu ne odobravajo priveza živali (predvsem psov) brez nadzora. Če pa vseeno puščate psa pred trgovino, pošto in med podobnimi opravki, bodite v prazničnem času zelo previdni in se prepričajte, da se žival ne more odvezati, strgati ali drugače uiti iz prenosnega boksa. Največ pobegov živali se zgodi ravno v prednovoletnem času, ko je pokanje prisotno skoraj na vsakem koraku.

Domače in divje živali v stresu

Nekateri kazalci celo kažejo, da krave, ki so izpostavljene močnemu hrupu, dajejo manj mleka, podobno tudi kokoši nesejo manj jajc. Še hujši problem so divje živali, pri katerih v teh dneh, ko v naravi primanjkuje hrane, že najmanjši nepotreben stres lahko pomeni življenje ali smrt. Izpostaviti velja še delovne živali (psi vodiči, psi pomočniki), ki zaradi prevelikega strahu ne morejo opravljati svojega dela, in ptice, ki se, če so ujete v bližini eksplozij pirotehničnih sredstev, zaradi občutljivih dihalnih sistemov dostikrat tudi zadušijo. Živalim je prav malo mar, ali pirotehnično sredstvo zgolj poči ali pa pred tem še zažari – če se pokov bojijo, se bodo prestrašile v vsakem primeru, zato imajo lastniki živali lahko težave tako zaradi prepovedanih petard kot tudi zaradi ognjemetov.

Več informacij o akciji in nasvete za zaščito živali pred učinki pirotehničnih sredstev najdete tukaj.