Petarde so od aprila 2008 prepovedane. A kljub temu smo vsako leto v predprazničnem času priča novim poškodbam in glasnemu pokanju, izpostavljajo v društvu. Da je uporaba petard in drugih pirotehničnih sredstev nevarna tudi živalim, bodo v prihodnjih tednih mimoidoče opozarjali plakati v središčih mest in ostalih naselij Slovenije. Plakatna mesta bo prispevalo podjetje Tam-Tam.

Maskota akcije Petarde? Ne, hvala! je pes, saj ko govorimo o strahu pred glasnim pokanjem, navadno govorimo predvsem o psih, pojasnjujejo v društvu. Ob tem pa opozarjajo, da imajo zaradi pokanja veliko težav tudi mačke, kunci, dihurji, ptice in drugi hišni ljubljenci, ki ob pokanju doživljajo velik stres.

Kot izpostavljajo v društvu, nekateri kazalci kažejo, da tudi krave, ki so izpostavljene močnemu hrupu, dajejo manj mleka, kokoši pa manj jajc. Pokanje petard pa je stresno tudi za divje živali, še opozarjajo v društvu. Pri teh živalih lahko že najmanjši nepotreben stres v teh dneh, ko v naravi primanjkuje hrane, pomeni življenje ali smrt, opozarjajo.

Pokanje petard v stisko spravlja tudi delovne živali, kot so psi vodiči ali psi pomočniki ter ptice, še opozarjajo v društvu.

Na Generalni policijski upravi navajajo, da so policisti med 20. novembrom 2012 in 13. januarjem 2013 ugotovili 150 kršitev določb zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, v času božično-novoletnih praznikov 2011/2012 pa 219. Za kršitve določb zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih je predvidena globa od 400 do 1200 evrov.