Po prvih dneh veselja nad kosmatincem se novi skrbniki, ki so psa dobili po navadi brez dobre priprave in ustreznega znanja, začnejo srečevati z realnostjo. Nenadoma postane preglasen, z iztrebki onesnažuje stanovanje ali pa je z njim preprosto preveč dela. Zato mnogi takšni psički, ki si jih ljudje omislijo na hitro, brez temeljitega premisleka, končajo v oglasniku, v zavetišču ali pa jih preprosto zavržejo.

Ne podlezimo otrokovim prošnjam

Naj velja pravilo, da pes nikoli ne sme biti darilo presenečenja kot igrača, ki jo lahko kadar koli pospravimo v omaro ali kakor koli drugače odvržemo. Pred novim letom, ko smo bolj kot sicer napolnjeni s pozitivnimi čustvi, nikakor ne smemo podleči otrokovi prošnji, ki podzavestno čuti, da smo bolj »mehki« za izpolnjevanje želja. Še tako goreče pismo Božičku ali dedku Mrazu nas ne sme ganiti. Omisliti si psa je za vsako družino velik korak, saj pride v hišo nov družinski član z mnogimi potrebami in hotenji, najmanj kar je, pa nam spremeni življenje.

Psu je treba nameniti dovolj časa

Starši morajo skupaj z otrokom oceniti, ali psu sploh lahko nudijo ustrezne življenjske razmere. Pes potrebuje nego, predvsem pa vzame razmeroma veliko časa, ki ga ljudje po navadi nimamo veliko na voljo. Kuža potrebuje redne obroke hrane, treba ga je peljati na sprehod, stanovanje moramo bolj čistiti, skrbeti je treba za njegovo zdravje, vzgojo ... Vse skupaj prinese s seboj tudi dodatne stroške.

Kdo in koliko bo zanj skrbel

Res je, da vsak pes nedvomno prinese v hišo veliko veselja in užitkov, skratka, pozitivnega delovanja, a se moramo v hiši še pred prihodom novega družinskega člana dogovoriti, kdo in koliko bo skrbel za psa. Starši pa morajo vedeti, da lahko za psa samostojno skrbi otrok, star vsaj trinajst let. Zavedati se moramo, da otroci niso tisti, ki bodo žival vzgajali, tega od njih tudi ne moremo zahtevati.

Previdnost v času pokanja petard

Če si že omislimo psička v obdobju novoletnega praznovanja, je prav, da ga v dneh, ko poka veliko petard, nikoli ne pustimo samega. Izogibati se moramo sprehodov v okolju, kjer običajno najbolj poka. Ko se mlad pes enkrat boji pokanja, tega ne bomo mogli več povsem odpraviti. Več o tem si preberite tukaj.

Vir: www.pesmojprijatelj.si