Ali res? Za začetek nas družijo težke eksistencilane odločitve. Osx ali android? Vsi imamo v žepu mobilni telefon in tehtamo, ali naj v roke vzamemo enostavno in bolj intuitivno napravo ali pa življenje preživimo z bolj odprtim sistemom, ki pa zahteva nekaj več napora in se včasih upira zdravi pameti. To je velika evropska dilema našega časa, ki je zamenjala odločitev med ljudskim in socialističnim tokom politike.

Dilema izhaja iz starejšega razkoraka med okni in applom. Windows ali Mac je bila ločnica med svetovnimi nazori že konec osemdesetih let, univerzalna pa je postala v enaindvajsetem stoletju. Odločitev med federalizmom in Evropo nacionalnih držav je abstraktna in za posameznika nima takojšnjih usodnih posledic. Odločitev med iphonom in androidom pa ves čas nosimo s seboj v žepu. Ta razcep je naša skupna identiteta. Morda imamo z njo težave, ker se v obeh primerih odločamo med ameriškimi nacionalnimi programi. Miccrosoft, Apple in Google so ameriške iznajdbe.

Prvi delujoči računalnik so naredili Nemci pred prvo svetovno vojno, drugega pa Angleži, da so v vojni premagali Nemce, prvi mobilni telefon Finci. In potem so vsi skupaj napredek prostodušno prepustili Američanom, da so iz njega naredili pop kulturo. Veliko lažje bi bilo biti Evropejec, če celina ne bi tako zlahka pozabila, kako zabavna je takrat, ko se razvija.